
La primera potència mundial, el país amb més influència i poder sobre la resta, els Estats Units d'Amèrica, té ara mateix entre els seus principals objectius la captura d'un sol home: Edward Snowden. Aquest jove americà ha posat en marxa un dispositiu de seguretat i diplomàtic com poques vegades abans s'havia vist. Però saps qui és i què ha fet aquesta persona? Ja ho saps o ets dels que es pregunta què pot estar passant realment per crear tanta expectació i haver aconseguit que l'antiga expressió "Guerra Freda" torni a sortir als diaris? Si ets d'aquests, t'ho desvetllem després de l'hipersalt.
Edward Snowden, que ja té fins i tot un perfil a la Wikipedia, és un consultor americà que va treballar a l'agència d'intel·ligència nord-americana (coneguda com a CIA) i a la NSA (Agència de Seguretat Nacional), és a dir, que el bon home havia passat per dues feines en les quals els secrets importants d'estat eren el pa de cada dia. Així que un bon dia, amb un atac de remordiment o un acte de justícia democràtica, va decidir treure part d'aquesta informació a la llum.

Heroi? O traïdor?
A principi d'aquest mes de juny, Snowden va publicar documents classificats pel govern americà, que va enviar a The Guardian i The WashingtonPost, en els quals es parlava, entre d'altres programes, de PRISM. Aquest és un programa de vigilància electrònica classificat com a Top Secret pel govern dels EUA. Els documents filtrats per Snowden van aconseguir mostrar l'objectiu real d'aquest programa, que és el de vigilar les comunicacions de la gent de fora del territori americà i també dels americans que es comunicaven amb gent de fora. Però el més greu és que empreses com Google, Facebook, Apple o Microsoft, gegants tecnològics (i de comunicacions), s'han vist afectades. Segons aquests documents el govern americà accedia als seus servidors per obtenir part d'aquesta informació. Òbviament, aquestes empreses ho neguen tot.
Actualment Snowden es troba en la zona de trànsit internacional de l'aeroport de Moscou, ni a Hong Kong, ni a Ecuador (on té previst arribar en quan se solucioni el problema que té amb el seu passaport), ni a d'altres llocs on s'ha especulat durant els últims dies. L'assessorament de personal d'Assange (el creador de Wikileaks) i la no-cooperació de Vladimir Putin (el primer ministre rus) amb el govern nord-americà fan que la captura d'Snowden estigui sent un fracàs.

Podrà Putin evitar un conflicte diplomàtic? Tornarem a la "Guerra Freda"?
Curiosament, fa pocs dies es va jutjar Bradley Manning, el soldat que va tenir també un atac de penediment contra el seu propi govern i que va filtrar molta documentació classificada del seu exèrcit. Això fa pensar que, amb tot el que estem vivint, podrien sortir encara més persones que actuïn contra el seu govern si troben que no estan actuant bé. Alta traïció? Democràcia? Són realment culpables?
Fotografia de portada: Arxiu
Text: Christian Peña
Correcció: Marta C.