Quantcast
Channel: Gent Normal
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1519

LLEGIR I ESCRIURE #17 | NUESTRO GRUPO PODRÍA SER TU VIDA

$
0
0

Nuestro grupo podría ser tu vida
Michael Azerrad
Traducció: Xevi Solé
Any: 2013
Editorial: Contra




Adverteixo, això no és una ressenya del llibre Nuestro grupo podría ser tu vida (Editorial Contra, 2013). Això és un crit que us el llegiu. Això és un imperatiu que si us agrada, encara que sigui mínimament, aquest humil webzine, us el llegiu. Això és un cant a la vida. Això és un puny sobre la taula mentre et criden que t'acabis la puta sopa.

Passa el temps i un es fa gran. I sense fer-se massa gran veus com arriben i se'n van modes, estils de música i actituds, i tot sovint veus coses que t'agraden però que tenen un què que et tira enrere. Ara amb aquesta "crisi", la situació s'ha simplificat, i dins la moda craft, el moviment Km0, i més específicament centrant-nos en la música, l'aparició d'aquestes noves i potents discogràfiques i zines com el que estàs llegint, o el 1234!, fa que recobri força una idea que en el subsòl de la nostra empremta rau una necessitat humana que escapa de les voluntats mercantils. Que s'adreça a fer comunitat, a buscar i viure en entorns sostenibles i autosuficients.
Ara ressorgeix amb força.
Ara publiquen la primera traducció al castellà d'aquesta peça imprescindible per entendre tot el que estem vivint.

Nuestro grupo podría ser tu vida remet a la idea que el compromís d'una banda pot ser edificant per a la gent. Que l'actitud i modals de qualsevol col·lectiu influencia no només la manera de fer, si no també la manera que es percep i s'interioritza fins a poder arribar a canviar el remitent. Que no hi ha manera d'exemplificar que una idea és portable a terme que portant-la a terme. Així com Nueva Vulcano demostren que es poden fer concerts tocant de sala en sala i fent gires. Així com No More Lies rebutgen tocar sota el patrocini d'una marca de begudes a la presentació del seu nou disc.
Així com el Sant Feliu Fest o el Lemon Day no han tingut mai patrocinadors o sponsors. Així com l'autoedició o que un dels Nueva Vulcano amb el seu germà fundin un segell discogràfic (La Castanya) o gent dels Furguson (Famèlic), per dir-ne un parell dels més transcendents que han aparegut els darrers anys.

Som molts els que tenim interioritzats aquests models, i gairebé tots tenim a la comissura de l'ull l'horitzó que ens ha dut a lloc. Però és en llegir aquest llibre, Nuestro grupo podría ser tu vida, que un veu i matisa la importància de tot això

A aquest llibre, que s'hauria de llegir a les classes de música, història, economia i farmàcia de totes les escoles, ens porta de primera mà i amb una narrativa contagiosa com de bé es poden fer les coses. Els entrebancs, les dificultats, el que pot arribar a costar, els sacrificis necessaris, la lluita permanent per la supervivència, per aconseguir una fita que és el terror de qualsevol democràcia consumista i benestant occidental.

Aquest llibre no només és la trepidant història d'un grapat d'energúmens asocials que van formar algunes de les bandes més influents de la música actual.
A aquest llibre hi ha la germinació de les idees contraculturals i alternatives que avui en dia ens volten a tots pel cap. És la història i l'èpica de fer una virtut de la necessitat.

Aquest llibre és imprescindible per entendre la majoria del que apareix en aquest webzine. Així que si us plau, compreu-lo, agafeu-lo de la biblioteca, que us el deixin, o robeu-lo si cal, però llegiu Nuestro grupo podría ser tu vida.

La trama general és la successió d'idees i fites que ens duen del hardcore més primitiu americà fins als grans èxits de la música indie americana. Ens il·lustra, socialment i humanament, com un moviment creat per necessitat i voluntat de fer les coses diferents es va establint per tot l'extens país nord-americà, de com se n'aprofiten algunes bandes per créixer i fer el salt i com d'altres, les pioneres, se senten violades per la indústria. Ens explica com podia funcionar la cosa, com Steve Albini allotjava els Sonic Youth quan anaven a Chicago o viceversa. Ens senyala bandes que vivien, literalment, a la furgoneta i al local d'assaig/estudi/discogràfica, sota les taules.
I, en definitiva, ens demostra com una comunitat pot sobreviure amb els propis mitjans, arriscant, transgredint, lluitant i com la seva lluita és rebuda per centenars d'iguals que escampen la forma amb nodes a cada una de les ciutats, barris, i carrers que habiten.

Aquest llibre no només és la història d'una part de la música, no només és la història d'uns quants grups pilars, és la història de la voluntat d'un canvi, i des d'aquí necessitem que el llegiu i el propagueu.


Fotografia de portada: Arxiu
Text: Lluís Huedo
Correcció: Montse V.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1519