
Divendres passat no només la gent va poder celebrar Sant Valentí. Moltes altres persones (sobretot els editors dels grans mitjans de comunicació) van alegrar-se del fet que va veure la llum un avantprojecte del govern espanyol amb el qual tornen a modificar la Llei de Propietat Intel·lectual, en la qual apareix la que es coneix com la taxa Google. Saps de què estem parlant? Saps si això serà un problema? Vols saber-ne més? Després de l'hipersalt.
Al consell de ministres de l'estat espanyol es va presentar divendres un altre dels projectes del sempre controvertit Jose Ignacio Wert, el famós (o, més ben dit, infame) ministre d'Educació, Cultura i Esports. Aquesta vegada i, després d'un any canviant el text pels diversos problemes per arribar a un consens, ha inclòs una novetat que no figurava a l'esborrany: la "taxa Google". Una "nova moda" que s'està estenent a molts governs europeus, amb més o menys encert.

Els socis de Meneame.net, grans perjudicats
Però què és això de la taxa Google? Per començar a explicar-ho, hem de saber què és un agregador de continguts o enllaços. Pels que coneixeu i sou usuaris de Google News o Meneame.net (entre molts d'altres), pàgines on podeu veure un resum de les notícies més buscades, comentades o votades d'alguna manera, ja sigui pels usuaris o pels gestors de les mateixes pàgines, són dos dels exemples més comuns d'agregadors. Tots, normalment, porten a la font de qui genera la notícia gràcies també al fet que mostren una part significativa d'aquest text.
La taxa Google pretén que aquests agregadors de continguts paguin a la font a què fan referència, és a dir, als editors d'aquestes noticies. Aquesta decisió ha dividit la comunitat i, fins i tot, als mateixos mitjans de comunicació. Hi ha qui pensa que el tràfic generat gràcies a aquests agregadors ja és prou pagament (es generen més visites, amb la qual cosa aquestes fonts cobren més per publicitat). Altres celebren que es posi fi a aquesta "pirateria de premsa". No cal dir que desobeir aquesta llei suposa multes econòmiques molt importants i, fins i tot, el tancament de l'agregador.
I com ens pot afectar això als blogs? Doncs és fàcil: aquesta llei serà un dret irrenunciable, és a dir, que si tens un blog i generes un contingut informatiu (com passa a molts blogs), l'agregador que faci referència al teu text haurà de pagar encara que tu renunciïs a cobrar. Per molt absurd que sembli, això serà així gràcies a CEDRO, l'entitat recaptadora que repartirà aquests diners o que se'ls quedarà si algú hi renuncia. És el cas dels mitjans que fan servir la llicència Creative Commons.

Deixarem de veure això per sempre més?
Es rumoreja que aquesta novetat del projecte és un "regal" del govern als grans mitjans de comunicació com a agraïment per la destitució dels seus directors (com El Mundo, La Vanguardia o El País) que seguien una suposada línia editorial "poc alineada" amb l'actual govern. L'últim pas perquè aquest projecte es converteixi finalment en llei és que el text definitiu ha d'estar aprovat pel Congrés. Per la reacció dels diferents col·lectius, estem segurs que encara portarà més polèmica. Tot i que, tal com hem vist amb l'actual govern espanyol, qualsevol llei, per absurda que sigui, pot ser aprovada per un grup que té majoria absoluta.
Fotografia de portada: Arxiu
Text: Christian Peña
Correcció: Marta C.