Quantcast
Channel: Gent Normal
Viewing all 1519 articles
Browse latest View live

EL KUR S'ESTRENA A BANYOLES

$
0
0

Segur que coneixen la darrera tendència a la majoria de tinglados que se celebren en aquest país. Passa a tots els concerts, podríem ser vostè i jo colpejant arítmicament un ukelele sense cap tipus de pretensió, és igual. O aquella exposició de fotos del Nepal del col·lega compromès a la qual aniran tres persones, la mare, la xicota i el company de pis (si no fan Masterchef a la tele, llavors en seran dues). Qualsevol mandanga que et colin com a cultura té al cartellet un logo, més gran o més petit, d'una de les dues empreses de cervesa líders del país. Per això, el dia que t'arriba la promo d'un festival amb -més o menys- cara i ulls sense cap tipus de publicitat o patrocini, és per anar al badulaque de sota de casa i destapar una ampolla de cava Jaume Creixell. Acte seguit, comprar l'entrada perquè saps que, toqui qui toqui, mereixen una visita. El festival és el KUR de Banyoles, una espècie de Funhouse (l'enyorat festival que muntaven els Nisei al Maresme) fet per i per a amics el proper 23 d'agost.

Però aquesta bona gent (de nom Anna, Martí, Júlia, Clàudia i Núria, tal com expliquen al correu) ho obren al món per a joia general. La clau és no prendre's això com un festival de música com als quals assisteixen normalment, de fet és tot el contrari, és un concert que s'allargarà tot el dia, amb una organització absolutament amateur i sense cap tipus de pretensió econòmica. Imaginin un dinar amb els col·legues que se'ls allarga de matinada? Doncs una cosa semblant però amb música en directe i en un indret quasi paradisíac, Can Serrallonga de Banyoles, una masia a tocar de la capital del Pla de l'Estany on -atenció- hi domen cavalls (oju on entren a partir de certes hores amb la taja). A partir de les 12 h del matí hi haurà vermut, paella popular, piscina, concerts i gresca en general fins a la matinada.

Grups que hi tocaran: el twee pop dels Sam & Cooke, grup caríssim de veure on militen la Rosa de Son Bou i en Quique Ramos, col·laborador habitual d'aquesta casa. El grup més efímer de la ciutat només es reuneix per actuar en ocasions especialíssimes que organitzin els seus amics. Val la pena només per veure el Quique a la bateria dret i amb cara de felicitat. Les Santa Rita, que darrerament tenen molts concerts, encara presentant el seu primer disc i més contentes que un gínjol després que un tribunal legitimés el seu nom original (que unes trepes els volien robar per tota la cara). Uns altres militants d'Aloud, els IEPI, toquen al costat de casa i faran espantar els ponis amb el seu sorollaco. Que no es preocupi la fauna eqüestre banyolina, també hi actuen els The Seihos, dels que fa ja un bon temps que no tenim novetats en forma de noves cançons, pel que imaginem que encara faran aquell pop saltiron i tropicalero amb ànima british. Després de tantes cursives i adjectius que et fa semblar que tens alguna remota idea del que estàs parlant, anem amb Rombo, grup de noies habituals de la nit barcelonina que acaben de gravar disc de debut amb en David de Beef i que, per tant, escoltarem aviat les seves cançons més enllà d'un tema al bandcamp que – atenció- val 7 euros descarregar-se. Per tancar uns dels sospitosos habituals, els amigots de vàlius, presentant segon disc i seguint amb l'extensa gira de concerts que els està portant per més llocs de Catalunya que l'Espinàs.

Nenis, amics del techno, fuckers i d'altres espècies humanes, els recomanem que vagin a aquest festival. Per fer-ho han de comprar l'entrada anticipada -10 euros-, que inclou vermut, paella i concerts en aquest compte corrent (ES64 1491 0001 2521 1763 2626) abans del 15 d'agost. No oblidin posar el nom al concepte de la transferència.



Fotografia de portada: Kur
Text: Jordi Garrigós
Correcció: Montse V.

LA MANDANGA #7 AINA

$
0
0


Us recordeu del temut efecte 2000? L'error del mileni. l'Auschwitz de la comunicació. I, tot i que l'efecte es va reduir a una ressaca mal portada el primer dia de l'any, el segle XXI ens ha dut fenòmens apocalíptics com la separació d'Aina i l'estrena d'Aída. Per això, i mentre esperem impacients el 12 d'agost, us deixo aquesta llaminadura agredolça.


Fotografia de portada: Noemí Rebull
Text: Noemí Rebull
Correcció: Pendent

LA FEMME FATALE I EL BORRATXO EMPEDREÏT

$
0
0
Mujeres
Aquellos Ojo
Any: 2014
Discogràfica:Canadá
El format EP, ja sigui com a primera publicació d’un grup que tot just es dóna a conèixer o per a donar sortida a rareses i/o descartes de discos llargs, ofereix alegries en forma de càpsules ràpidament consumibles que tot sovint ens deixen amb ganes de més. És el cas d’Aquellos Ojos, mini-col·lecció de quatre cançons cantades en castellà que Mujeres han tret amb el segell barceloní Canada. No s’han passat al castellà ni estan fent cap experiment, però aquests quatre temes havien de sortir a la llum d’alguna manera i un EP és sens dubte el format ideal que permet fer un parèntesi –i alhora obrir boca- entre Soft Gems (Sones, 2012) i l’esperat tercer disc dels quatre homenots. En aquesta ocasió, a més, desmarcant-se de l’anglès habitual sense que això serveixi de precedent, o això diuen.

A banda de la qüestió idiomàtica, les quatre cançons d’aquest EP són més tranquil·les, de ritmes menys accelerats als que ens tenen acostumats, amb melodies de sacsejar el cap però no de ballar pogo, exceptuant potser el darrer tema, “Aquella luz”. Es tracta d’un conjunt efectiu, resultón i estival, ben adient per a combatre la xafogor amb la simplicitat de la fórmula simple però ben apresa del rock garatger de tota la vida.

Aquellos Ojos respira un caràcter cinematogràfic que es desprèn principalment del llenguatge emprat. Les lletres estan farcides de paraules que només sentim en les pel·lícules americanes doblades al castellà i això, forçosament, crea una distància amb el què s’explica que conjunta perfectament amb una música ben propera del revival seixanter amb què sempre s’ha identificat als Mujeres. L’home que pateix per culpa de la femme fatale, una camisa bruta de sang, suor i whisky, una baralla en un bar, un borratxo amb barba de tres dies... Tot plegat recorda una imatge de saloon, de barri quinqui i ambient macho força arcaica i alhora molt divertida, com de festa de disfresses amb tornades corejables i el punt just d’èpica.

Fotografia de portada: Canada
Text: Glòria Guso
Correcció: Pendent

MALLORCA ÉS FONKY

$
0
0

Tenim una màxima inalterable, tot el que facin els nostres germans, amics i amants insulars (Aka Joan Cabot i Pep Toni Ferrer) ha de sortir recomanat en aquesta casa. Perquè? Doncs per què està fet amb una mescla d’amor, drogues, flors i violència que els fa tan entranyables com interessants. I a banda que ens caiguin de puta mare, sempre munten coses xules amb grups favorits. La darrera història que s’han empescat es l’organització d’un tingladu estiuenc a la ciutat de Mallorca, el proper divendres 8 d’agost. Serà a Sa Possessió i hi actuaran lo bo i millor de l’escena local, representada per The Indian Summer, Jorra, Ora i Lost Fills. A banda dels grups de casa també han apuntat al cartell a una de les bandes més hiperactives del Principat, els vàlius, que no hi ha cap de setmana que no tinguin bolo, a més sempre a festivals i mandangues petites. Un 10 per ells. A banda de concerts en directe també hi haurà en Tomeu i en Pau de Beach Beach i el Lluís de Da Souza als plats per acabar la petamenta quasi quan surti el sol. Si corren per Mallorca no s’ho perdin, valdrà la pena.

Fotografia de portada: Arxiu 
Text: JG 
Correcció: Pendent

CINC COSES PER FER A BARCELONA A L'AGOST

$
0
0


Siguem sincers, quedar-se a Barcelona tot el mes d'agost és un fàstic. Fa un parell d'anys vam intentar fer un post molón amb 10 propostes per fer durant l'estiu a la ciutat i ens va quedar bastant apanyat. Però en dos anys han canviat moltes coses, entre elles l'alcalde. La veritat és que la ciutat està pensada cada cop menys per als que hi viuen i cada cop més per als que la visiten. És una llàstima que faci tanta angúnia, esperem que la culpa recaigui als votants convergents. Malgrat tot, som tossuts i ens agrada pensar que encara hi ha algun reducte a la ciutat allunyat dels guiris, que encara hi ha alguna cosa (al marge del Bicing) que és només territori dels locals. Per tots aquells que heu de patir enguany l'infern barceloní us hem preparat 5 propostes per fer-ho més lleuger.


1. Gandules

El cicle de les Gandules del CCCB és sempre recomanable. Ja ho vam fer fa dos anys i ho tornem a fer ara. Com sempre s'hi projecta una selecció de cinema contemporani sobre un tema en concret. Enguany les 10 pel·lícules que s'hi podran veure giren entorn l'emigració des de tots els angles. Recordeu que l'entrada és gratuïta però l'aforament limitat i, si no hi aneu aviat, tindreu cadira i no pas gandula.




2. Pou de Glaç


L'orxata del Tio Che o de la Sirvent del carrer Parlament estan molt bé, però segurament molts de vosaltres ja les coneixeu. En canvi, la gelateria Pou de Glaç fa només uns quants mesos que ha obert i s'ha convertit en una de les sensacions de la plaça d'Osca de Sants. Gelats artesans fets amb productes de temporada i de proximitat i, per suposat, boníssims. Fugiu del centre i dels guiris, descobriu barris tan bonics com Sants i a sobre proveu un gelat deliciós!

3. Piknic Electronik

Hem d'admetre que no ens encanta, tot i que ens sembla una proposta molt vàlida per passar una tarda avorrida de diumenge. Bon ambient, bona música electrònica d'aquí i d'allà i un espai molt xulo. Això sí, no us oblideu del repel·lent de mosquits.

4. Kerry James Marshall. Pintura i altres coses

Les pintures de Kerry James Marshall són fascinants i la seva expo a la Fundació Antoni Tàpies és una de les imprescindibles aquest estiu. L'obra d'aquest artista nord-americà s'inspira en la cultura popular i busca reivindicar la identitat afroamericana. A més a més dels quadres, hi trobareu fotografia, vídeo i instal·lacions.




5. Cicle Billy Wilder a la Filmoteca


Billy Wilder és un dels mestres del 7è art, si us agrada el cine, us han d'agradar per força les seves pel·lis. Durant tot l'estiu la Filmoteca dedica un cicle a la seva extensa obra amb projeccions en tots els horaris. Hi ha un pla millor que una pel·li de Wilder i aire acondicionat?

Fotografia de portada: Arxiu i Facebook Pou de Glaç
Text: Montse Casas
Correcció: Montse V. 

RECOPILATORIS D'ESTIU: #2 BAM-BAM

$
0
0

El recopilatori al link -->Bam-Bam

Dibuix: Quique Ramos
Selector: Marc Balfagón


ENTREVISTA A EN JESSE JARNOW AUTOR DE “BIG DAY COMING” DE YO LA TENGO

$
0
0

Qui més o qui menys ha escoltat o és fan de Yo La Tengo, però segur que hi ha moltes anècdotes suculentes que ens han passat per alt. Per exemple, sabies que l’Ira va fer el text de la contraportada del primer llançament dels Bad Brains? O que la família de la Georgia regentaven la productora indie que feia la competència a les pel•lícules d’animació de Walt Disney? I si et digués que aquest llibre t’explica no només la història de Yo La Tengo, sinó també la de The Feelies, Sneakers, The dBs, Los Bongos, Individuals, Information, Antietam o Christmas? A més de tot de detalls ben nodrits sobre R.E.M., Black Flag, Soundgarden, Sonic Youth, Nirvana, Lampchop, Half Japanese i molts altres grups sants de la nostra devoció. Espera, que si encara no t’he convençut, també hi ha els orígens de The New York Rocker, Matador Records, el Lollapalooza, Pitchfork, i sí, el beisbol a Hoboken, que és un dels detonants que Yo La Tengo portí aquest nom i tingui moltes referències amagades i relacionades amb aquest esport. Una bíblia que explica la creació i l’èxode del moviment indie internacional, tal com el coneixem, amb el punt de partida d’un grup que ha tingut prop d’una quinzena de baixistes i més d’una desena de discos.

L’autor de la magna suma de referències no és altre que en Jesse Jarnow, periodista musical que escriu per The Village Voice, The Times, Rolling Stone i Spin. Entrevistar-lo a ell era quasi com parlar amb qualsevol dels tres músics. Per tant, hem aprofitat l’oportunitat perquè ens expliqui l’experiència personal d’escriure la biografia i com va connectar amb la banda. També com ha arribat al periodisme musical, perquè en el llibre dóna moltes pistes de com l’Ira mateix s’ha vist avocat a aquest tipus de professió. Afegim una playlist amb totes les cançons de Yo La Tengo que apareixen al llibre (sí, per ordre! A manera de geek!) perquè us sigui més amena la lectura. Som-hi!




En el llibre, expliques que des que l’Ira era petit tenia una innata curiositat analítica molt característica dels periodistes (com la seva primera carta a The Monkees amb algunes preguntes per a la banda). Tu com vas descobrir la teva vocació? Tens alguna anècdota divertida al respecte?

Això depèn de com defineixis la meva vocació, però vaig descobrir el periodisme quan tenia 7 o 8 anys i el meu pare va portar a casa una fotocopiadora per al seu estudi-oficina. Havia estat escrivint en diaris des de feia uns quants anys, i sempre havia volgut ser escriptor, però la idea de poder fer còpies dels escrits i compartir-los amb la gent va ser molt radical. Crec que quasi al moment vaig començar a fer petits fanzines i periòdics. Amb un amic en vam fer un de videojocs que es va vendre a la llibreria local.

També menciones que la primera incursió de l’Ira al periodisme musical va ser una ressenya de Singer Not The Song de l’Alex Chilton. Quina va ser la teva primera ressenya? A on la vas publicar?

De cap manera va ser una incursió seriosa en el periodisme musical, però quan tenia prop de 14 anys, la meva escola va dissoldre el diari escolar, així que vaig començar a fer el meu propi. Estic segur que devia haver escrit sobre música molt abans, però crec que la primera ressenya pròpiament dita va ser sobre l’Incesticide de Nirvana i possiblement va sortir en aquesta publicació.

Com a periodista musical, què t’agrada llegir? Què ha de tenir una entrevista o una ressenya perquè et cridi l’atenció?

Majoritàriament, la bona escriptura és la bona escriptura, i no importa quin sigui el tema. Però referint-nos als textos de música, el que m’atrapa són els treballs que clarament es prenen a ells mateixos seriosament, d’alguna manera, tant sigui en la reflexió crítica o amb perspectiva històrica, i que sigui entretingut en algun aspecte que digui coses interessants sobre la música; o a vegades tan sols escollint un tema del qual no hagi llegit enlloc més. Llegeixo bastant sobre música, més notícies i investigacions històriques, i menys ressenyes de les que estava acostumat a llegir. També llegeixo més sobre moltes altres coses que no tracten de música, aquests dies també n’exploro moltes a través de Twitter. A la vegada, sóc un gran consumidor de llibres. Des de fa un temps, la majoria són recerques per al meu nou projecte sobre la història de la psicodèlia underground a Estats Units, però també m’agrada la ficció, les novel•les gràfiques, els estudis acadèmics, qualsevol cosa creativa amb la qual tingui una perspectiva única.

 

Com recordes el teu primer concert de Yo la Tengo? Qui te’ls va recomanar o amb qui hi vas anar? Algun detall memorable d’aquell primer directe?

El meu primer concert de Yo La Tengo va ser completament accidental. Era durant el meu primer any d’universitat i estava visitant un amic al nord de Nova York, en part motivat per un gran festival de primavera que feien a la seva facultat i en el qual recordo que actuaven diverses dotzenes de bandes. No estava familiaritzat el més mínim amb la música de Yo la Tengo, i només recordo borrosament veure 10 minuts del concert, en els quals crec que l’Ira estava tocant el petit segon set de bateria. Vist des de la perspectiva de Yo La Tengo, no devia fer gaire que havien publicat I Can Hear the Heart Beating As On, encara que en aquella època jo no sabia res d’això. Principalment, recordo aquell dia perquè va ser també el meu primer concert de Sonic Youth, banda de la qual havia sigut un gran fan des de feia 5 o 6 anys, però que mai havia pogut veure en directe. Aquella nit, van obrir el concert amb unes quantes peces espaiades i sorolloses pertanyents a les seves sèries d’improvisació SYR, va ser un moment molt crucial de la meva experiència musical. Així és com principalment rememoro aquell dia. El meu primer record real d’un concert de Yo La Tengo va ser al Lincoln Center, no gaire després que m’hagués mudat a Nova York, quan ells interpretaven els resultats de la seva participació a Sounds Of Science, els màgics documentals submarins d’en Jean Painleve. Va ser memorable perquè va ser totalment embriagador.

Què vas dir en els primers escrits que vas fer sobre Yo La Tengo? La teva opinió ha canviat o evolucionat des d’ aleshores?

Fragments del que vaig escriure en el primer text de Yo La Tengo han acabat posats dins "Big Day Coming", part d’un article de portada que vaig escriure per a la revista musical experimental Signal To Noise, de quan vaig veure la banda tocar en una de les jornades benèfiques de la WFMU. No crec que la meva opinió hagi vacil•lat el més mínim des que vaig connectar per primer cop amb la seva música fins que vaig aprofundir i em vaig submergir en la seva discografia i vaig posar el nas en tot allò. Probablement, als meus primers escrits, ja donava importància a la seva música i al món del qual formaven part, als seus arranjaments, als seus punts de referència, la personalitat que tenien com a banda; un procés que m’ha portat directament a escriure "Big Day Coming", perquè hi havia tots aquests aspectes diferents d’aproximar-se a la música i al grup.

Algun cop havies imaginat que escriuries la seva biografia o va ser una grata sorpresa quan va passar?

No va ser una sorpresa immensa, perquè va ser un procés gradual el que em va portar a escriure el llibre, molt ben encoratjat pel meu agent. Crec que potser va ser una espècie de sorpresa el fet que l’Ira, la Georgia i en James diguessin que sí i estiguessin d’acord de participar, però inclús això va ser un procés gradual. De moltes altres maneres, no obstant això, continua sent una gran sorpresa que m’hagi posat a escriure la seva biografia! Ara mateix, mentre escric això, no em puc creure realment que hagi acabat escrivint un llibre sobre Yo La Tengo.

Si poguessis triar, quina altra banda t’agradaria documentar d’una manera tan extensa?

Aquesta és una resposta tant fàcil com difícil. Moltes de les meves bandes preferides ara mateix ja tenen llibres, el que significa que hi ha menys oportunitats de documentar-les a fons, perquè ja ho han fet. També hi ha infinitud de formacions i músics que m’encanten a qui no han escrit biografies i tinc l’ull posat en uns quants, però crec que em contindré d’explicar-ho, si no t’importa. Tant de bo algun dia pugui escriure una o algunes d’elles.

Espero que sí, ja tinc ganes de llegir-les! Ara que has tingut l’oportunitat d’entrevistar individualment cada membre del grup, com descriuries les seves personalitats? Qui estava més disposat que l’entrevistessin i quin tipus de contingut era més rellevant per cadascú o hi va posar més èmfasi?

Tots tres són intel•ligents, divertits, gent encantadora per parlar-hi, excel•lents narradors, diferents però d’una manera igualment genial, i vaig gaudir immensament de la seva companyia. No puc dir que cap d’ells tingués més ganes de ser entrevistat. L’Ira, especialment, tenia una memòria astoradora, potser més que ningú que hagi conegut; i era un col•leccionista de vinils molt diligent, així que va ser de gran ajuda per reconstruir parts de la cronologia. Més enllà d’això, no rec que cap emfasitzés diferents aspectes de la seva història, encara que la Georgia va ser generalment bastant fiable per una devastadora, rematadament irònica idea dels fets. En James també tenia una memòria molt detallada i una perspectiva lleugerament externa de Yo La Tengo, perquè no s’havia unit a la banda fins després de 10 anys de la seva existència.

  

Trobo molt respectuós que no divulguis informació de la seva vida íntima. Va ser per petició seva o per decisió pròpia?

Principalment meva, però completament avisat per l’opinió que en tenia com a persones i la meva aproximació històrica d’ells com a matèria. Si hagués passat uns anys enrere, probablement els hauria insistit cap a direccions més personals i crec que ells hi haurien estat d’acord. Però hi va haver un o dos aspectes en els quals no van voler aprofundir durant les entrevistes i així m’ho van dir. I va estar bé, també. Tots tres són realment complicats i opino que això es transmet clarament a les seves cançons. Tal com explico, hi ha molt per llegir entre línies i, espero, que si el llibre es llegeix mentre s’escolta la música i les lletres de Yo La Tengo, realment es revelarà molt contingut de les seves vides personals.

Quan parles de la primera gira europea de Yo La Tengo, dius que van tenir una càlida acollida (exceptuant a Gran Bretanya on tenien una escena molt consolidada). Quin creus que és el motiu? Potser és l’exotisme de les bandes americanes al vell continent? O pot ser que el públic d’Europa estava més preparat?

M’és complicat de respondre, sense ser europeu, però suposo que en part és perquè van ser capaços d’escoltar Yo La Tengo simplement com si fos una banda americana i no com a part d’un moviment més ampli. Crec que quan el 1987 actuaven a petits pobles d’Alemanya, els Yo La Tengo tenien més carta blanca que a casa, on la xarxa d’indie rock ja estava molt establerta. Crec que l’exotisme també va influir-hi, però m’agrada pensar que aquestes primeres i entusiastes audiències europees estaven potser sentint una versió més clara de Yo La Tengo que els seus homòlegs americans.

Expliques que ells no s’esperaven que la banda tingués aquest impacte global. Els has vist mai sentir-se incòmodes amb la fama que han guanyat, després de tants anys?

Només d’una manera abstracta. En general, crec que la banda se sent còmoda amb la fama que han aconseguit. Va venir d’una manera molt lenta, i segons la meva experiència, rarament va ser intrusiva.

Perdona la meva ignorància, però quan el grup va començar la seva carrera anava paral•lela a la de la banda de la Tara i en Tim Harris. Al principi, els concerts d’Antietam tenien millor acollida que els de Yo La Tengo, però al final van ser aquests últims els que van tenir més reconeixement. A què creus que es deu?

Penso que era perquè al principi Antietam eren millors que Yo La Tengo, o potser més astoradors. Tenien dos baixistes, eren realment durs i sorollosos, i tenien la ‘no tan secreta arma’ de la Tara Key, que era una increïble guitarrista, intèrpret i compositora. Als Yo La Tengo els va costar molt temps trobar la seva pròpia veu. No crec que Antietam tingués més atenció que Yo La Tengo al principi, encara que qualsevol podia cridar més l’atenció que ells en un primer moment. Fins que els Yo La Tengo es van convertir en els Yo La Tengo que coneixem!

Menciones que els Yo La Tengo són famosos per les seves múltiples col•laboracions amb músics i artistes, com les festes d’Hanukkah que organitzaven al Maxwell’s. D’on ve aquesta passió per unir grans i petits intèrprets junts?

Crec que el que realment dóna valor a la seva posició com a banda, és que són d’èxit com a petits i locals, i aquestes col•laboracions són una expressió d’això. Hi ha una lògica democràtica darrere de totes les petites i grans decisions creatives de Yo La Tengo. La naturalesa de les seves col•laboracions és una important extensió d’ells mateixos.

I el seu incessant afany de tocar versions d’altres bandes? D’on ve?

Crec que el motiu és que tocar versions és genial i molt divertit! Per descomptat, les versions que trien diuen molt d’ells, però també com les situen en els setlist i la manera com les utilitzen, quines es mantenen fidels, a quines afegeixen nous arranjaments, a quines ampren arranjaments d’altres persones o quines han portat completament al seu terreny. És el que han fet sempre, en totes les seves bandes. És com creen la seva música, com una continuació de les cançons que els agraden, algunes de grups que tothom coneix i altres que sembla que només coneixen ells.

No puc evitar relacionar la imatge d’en Gerard Cosloy amb altres nois de la nostra comunitat que des de molt joves es colaven als concerts i inclús portaven autoritzacions dels seus pares per entrar als festivals. Ara, estan molt involucrats amb l’escena musical actual, tocant en bandes, organitzant festivals o col•laborant amb segells DIY. Crec que a cada ciutat hi ha nois intel•ligents com en Cosloy i m’agrada com l’has retratat a la història. Quina relació tens amb ell? Com el vas conèixer?

Realment tinc zero relació amb en Gerard, cap diferent de la qual pot tenir un fan del seu segell (Matador Records) i els seus escrits. El vaig conèixer perquè vaig trobar el seu correu electrònic i li vaig escriure, i vam dinar junts. És molt accessible. Ara, la meva principal connexió amb ell és a través del seu encertat compte de Twitter @gerardcosloy (i el seu bloc Can’t Stop the Bleeding). Ell és un dels pocs redactors d’esports que puc tolerar!

 
Gerard Cosloy, fundador de Matador Records, amb Kurt Cobain.

Parlant d’en Cosloy, que va començar creant el fanzine Conflict, fas una menció especial al moviment “fanzinero”. Quin va ser el teu preferit? Vas llegir o col•laborar regularment amb algun?

Desgraciadament, em vaig perdre completament l’era del Conflict, ja que vaig tenir l’edat de llegir fanzines just quan en Gerard va parar d’editar-lo, a principis dels 90. M’agradaria poder dir que vaig llegir també Forced Exposure, però quan tenia 12 anys no era tan guai, encara que he recuperat els números antics més tard. La major part de la meva relació amb els fanzines era gràcies a una o dues publicacions que m’agradava comprar quan visitava la See/Hear del East Village, o alguns que rondaven pel meu institut. Em vaig subscriure breument al fanzine dels Monkees que era genial. Personalment, no vaig connectar amb la infoesfera dels nois guais fins una mica més tard, i no vaig poder experimentar un munt de fanzines genials a temps real. Quan penso en fanzines, penso majoritàriament en aquells que fèiem amb els meus amics i distribuíem per l’institut. Van ser moltes hores de diversió!

Un capítol del llibre està dedicat a The New York Rocker. Quina relació has tingut amb la publicació i els seus membres?

Cap en absolut, excepte quan vaig descobrir que el seu equip d’editors i la seva història semblaven formar la societat secreta darrere de molta de la música que m’agradava. Va ser un descobriment purament històric per mi, encara que jo havia treballat amb l’Andy Schwarts, l’editor del New York Rocker, professionalment. Gràcies a l’Ira, vaig conèixer altres exmembres de l’equip, i finalment els vaig relacionar quan estava fent la recerca per al llibre i vaig descobrir que era una de les revistes més ben escrites, editades i al dia de totes les publicacions musicals que mai he llegit.

I amb l’emissora WFMU, com va començar la teva col•laboració?

Vaig conèixer la WFMU a mesura que m’anava fent gran, sintonitzant-los o no sintonitzant-los tard a la nit. Vaig convertir-me en un oient habitual quan em vaig mudar a Brooklyn el 2001, meitat per Yo La Tengo, meitat per les bandes, que anaven acabant a l’esfera de la WFMU. El 2008, Signal To Noise, que era la mateixa revista que em va assignar el meu primer article sobre Yo La Tengo, em va demanar si volia escriure sobre el 50è aniversari de la WFMU, i va ser quan vaig ‘caure profundament en el cau del conill’. Em vaig veure a mi mateix dedicant-li uns quants mesos i després començant de voluntari, i preparant el camí per aconseguir-hi un programa. Quan l’article va sortir, en Ken, el director de l’emissora, em va enviar un correu on deia “Sembla que encaixes bé aquí, t’agradaria tenir-hi un programa?” i va ser dit i fet. Encara l’estic fent! (El The Frow Show de la WFMU).

Al final del llibre dónes les gràcies a en Paul Blanding per fer-te escoltar la cançó “Green Arrow” durant una excursió pel desert. Disculpa la curiositat, però ens podries explicar més detalls sobre aquesta experiència?

Ha! Ja havia escoltat Yo la Tengo a la universitat i estic segur que tenia un casset amb el “I Can Hear the Heart Beating as One”, tot i així encara havia de fer el “clic”. Durant l’època en la qual em vaig graduar, el meu estimat amic Paul i jo conduíem camp a través junts i posàvem música per acompanyar la posta de sol. Una nit, la seva elecció va ser “Green Arrow” mentre conduíem pel desert amb el crepuscle més gloriós que mai he vist, acompanyats per la banda sonora del suau soroll dels grills i les atmosfèriques línies de guitarra. És una de les meves memòries favorites de tots els temps.


"Big Day Coming, Yo La Tengo i el auge del indie rock" de Jesse Jarnow està publicat en castellà per Libros del Ruido


Fotografia de portada: Arxiu
Text:Aïda Camprubí
Correcció: Montse V

GRÀCIA 2014: LES NOSTRES PROPOSTES

$
0
0

Amb o sense article de “Gent Normal”, sabem que anireu igualment a les Festes de Gràcia, però no està de més intentar separar el gra de la palla d'entre el centenar (concert amunt, concert avall), d'actuacions que tindràn lloc a la massificada celebració del barri barceloní. No oblidem que hi ha el Festigàbal -de diumenge 17 a dimarts 19 a les 23:00h a Rovira i Trias-, rumba (compte amb els recents Ximenis -exArrels de Gràcia. Dissabte 16 a les 23:00h a Verdi-), soul i funk (The Slingshots, Blackcelona All Stars, i els més propers al boogalooLos Fulanos -el mateix dia i hora que Ximenis, però a Rovira i Trias-; Cardova -dilluns 18 a les 23:30h a Perla-), sons llatins (feu un acte de fe, ja que no es pot escoltar res per internet, amb la salsa i la cúmbia dels Caliente Picante Mucho -dissabte 16 a les 22:00h a Progrès-), i els Shellac de les Festes del barri, és a dir, la banda de ska i rocksteady Soweto (diumenge 17 a les 23:00h a Perla), però, com és una oferta que abunda, les nostres recomanacions prenen altres rumbs musicals.

Human Bastard + Máquina Muerta + Trance + Demonios Salvajes / Divendres 15 / Torrijos amb Ramón y Cajal / 20:00h

No, no el cerqueu al programa de Festes, perquè, un any més, i en absència d'un carrer o plaça oficial on pugui celebrar-se (si és que en volen un), Kaos a Gràcia tornarà a fer-se un lloc prescindint de tarima i altres comoditats (visca les taules de so sobre contàiners) per a que el punk i el hardcore no destaquin per omissió dins les celebracions del barri. No seràn els únics, donada la presència, tot i que la seva programació sigui més variada estilísticament, de les Jornades Antifeixistes -dimarts 17, tot el dia, a la cruïlla de Montmany amb Travessera Sant Antoni- i de les Alternatives -de dijous 14 a diumenge 17, a un espai encara per desvetllar-.

Nakany Kanté / Divendres 15 / Ciudad Real / 23:00h

A les Festes del Poble Sec, el col·lectiu de la Festa Popular del Roser ens va agafar en fora de joc amb el burkinès Drisa Diarra, donat que era unes de les seves actuacions sorpresa d'aquest any. Els programadors del carrer Ciudad Real, però, no ens han fet aquesta mala passada amb la guineana Nakany Kanté (del grup de la qual hi forma part precisament Diarra, encarregant-se del balafon, el ngoni, i la tama), així que, qui vulgui sonoritats i, sobretot, ritmes africans, ja sap a on ha d'anar a parar divendres a la nit.

Mourn + Wesphere + Esperit! + vàlius / Divendres 15 / Mozart / 23:00h

Estrena de luxe al carrer Mozart d'enguany a Festes de Gràcia. Els veïns d'aquesta via que dona a la Plaça de la Vila aposten per tallar la banda vermella amb dues bandes prometedores i un parell de consolidades. Per parts: Mourn són tres noies i un noi que no superen en cap cas els 19 anys i que surten amb cara d'enfadats a les fotos. A banda de tot això alguna tindran d'especial, ja que acaben de signar amb Sones, amb qui suposadament haurien de debutar amb les seves cançons que recorden a Veruca Salt, els norantes i pujades i baixades d'intensitat. Wesphere tenen nom de grup de death metal però res menys llunyà de la realitat. Electrònica d'ambient plena de melodies pop i un deliciós primer disc, publicat a principis d'any per Ensmble. Per acabar, dos vells coneguts per a tothom: Esperit!, amb en Mau Boada fent d'home-orquestra i presentant "La lluminosa" i vàlius i el seu raca-raca punk esplaiero.

The Saurs / Divendres 15 / Perla / 23:30h

La majoria de concerts potents d'aquest 2014 es celebren durent el tres primers dies de Festes, primer perquè són els que cauen en cap de setmana i l'horari és una mica -poc- més flexible, i després per la no coincidència amb el Festigàbal, que aquest any fuig de les nits inaugurals. La Perla és un dels carrers que comença fort amb el que segurament és el grup de moda a la ciutat aquest estiu, The Saurs. No es pot dir que aquest trio barceloní hagi reinventat la roda, però la veritat és que toquen amb força encert la tecla del punk-rock garatger de tot la vida, amb cançons amb sobredosi d'anfetamina. Impossible no passar-s'ho bé mentre els veus. Impossible no beure molta cervesa mentre ho fas.

Jansky + Miss Q + That Girl With Dark Eyes -DJ Set- / Dissabte 16 / Mozart / 23:00h

A aquestes alçades no us descobrirem a Jansky, així que, coneguda l'electrònica sensualitat i presència de la parella de les Balears, resulta molt bona elecció que s'hagi programat aquella mateixa nit a una altre amant dels aparells com Miss Q, qui, tot i que no explota gaire el primer d'aquests dos aspectes, no va gens curta del segon. A That Girl With Dark Eyes haguès estat bé veure-la defensant el seu material propi, pero també pagarà la pena ballar amb la seva sessió de pop sintètic.



Coàgul -a la foto- + Anatomía Humana Desmontable / Diumenge 17 / Lloc per confirmar / 20:00h

Com amb Jansky, si us hem de descobrir a Coàgul us posarem un negatiu pel que fa a fidelitat gentnormalenca. El contundent crooner esotèric-industrial que és Marc O'Callaghan, a més, ja porta un munt de temps en un estat tan dolç de forma que, qui s'estrena amb ell, resta impactat per la seva proposta, però els repetidors no acusen el déjà vu precisament per la seva potència, i perquè és tota una experiència adicional contemplar les expressions facials dels qui no l'han vist mai. A Anatomia..., per contra, la podrem veure seguint crèixer en directe amb els seus petits i juganers experiments electrònics. Això sí, la gent de les Alternatives encara no ha desvetllat on tindrà lloc tot l'assumpte.

Pascuala Ilabaca y Fauna / Diumenge 17 / Travessia de Sant Antoni / 00:00h

Em sap greu per aquesta cantautora xilena, però, cada vegada que ens visita (aquest any ja la vam tenir per Barnasants girant el seu notable i recent “Me saco el sombrero”), servidor se'n recorda de quan hi havia música en viu a l'Elèctric Bar, local on va actuar l'estiu del 2011, i, es clar, el somriure de tenir-la per Barcelona acompanyada del seu grup Fauna i donant vida en directe a les seves peces composades des de l'arrel del folkore del seu pais es torça una mica. Això sí, un cop comenci el seu concert a les Festes de Gràcia, el somriure tornarà a èsser seré.

Mad'zelle + Bartleby + Ran Ran Ran / Dilluns 18 / Mozart / 17:00h

A les cinc de la tarda, la calor encara apreta de valent, així que s'agraeix que la gent del carrer Mozart hagi apostat per una jornada diürna d'assossec folk, especialment pel que fa al delicat i introspectiu repertori de Mad'zelle. Bartleby i Ran Ran Ran són un pèl més moguts, però es que, a diferència del projecte en solitari de Martina Borrut, tenen format banda, i s'ha de notar. A més, com toquen tan d'hora, ni tan sols haureu de decidir entre ells i la merda de Gamper que hi ha aquest any, futboleros/es.

Jinko Vilova + Esponja / Dimecres 20 / Perla / 23:00h

Ei, ei, ei, tú, que estàs comprovant si aquest any hi ha, per fi, rock psicodèlic a les Festes de Gràcia, atura't aquí! Anota mentalment: serà dimecres a les onze de la nit (sí, ja sé que és una putada que sigui entre setmana, però, va, que és estiu i són festes majors) al carrer Perla, i, per un costat, tindràs la deriva progressiva però directa i rockera dels Jinko Vilova mentre, per l'altre, bé, no és del tot cert que els Esponja siguin psicodèlics, però segur que t'encantaràn les seves cançons eixordidorament guitarreres i el seu punt fosc. Apa, ja està. Ah! I al setembre ja ens veurem al bolo de The Oscillation al Lupita, d'acord?



Fotografia de portada: Barcelonés (Miquel Taverna)
Text: Arnau Espinach i Jordi Garrigós
Correcció: XX

'DETENTE, BALA' PER ÚLTIM COP DIJOUS A LA CALDERS

$
0
0

Fa cosa d'un any la Txell Bonet repetia un curs de dramatúrgia a la Sala Beckett. I enmig de l'escriptura d'una obra de teatre en va brollar una altra cosa. Com qui va al bosc a buscar bolets i en torna amb móres, tal com diu ella. Tot un seguit de poemes li van sorgir com una explosió, de manera totalment natural. L'espectacle Detente, bala és el final d'un llarg procés artístic que va començar amb l'escriptura d'una sèrie de poemes i va acabar amb un cabaret poètic musical que es podrà veure per darrer cop aquest dijous a les 19.30 a la lliberia Calders.

Detente, bala és una performance que combina poesia, música i la passió pel vestuari. En cada espectacle se sacrifica un vestit que prèviament la Txell ha pensat i ha cosit a mà. Els poemes estan amagats entre les costures i el públic està convidat a anar tallant trossos de roba per trobar-los. Així cada cabaret poètic és diferent perquè sempre hi ha un vestit diferent i uns assistents nous amb més respecte, amb més pena o amb més ganes de destrossar-lo.

Aquest dijous a la Calders és l'última vegada que es podrà veure Detente, bala! Jonny Owens, el guitarrista creador de les músiques de l'espectacle, se'n va a Londres una temporada, així que, això és un ara o mai. Com sempre també, hi haurà un llibret autoeditat amb els poemes de l'espectacle fet de manera totalment artesanal. Jo no m'ho perdria, us he avisat!

Fotografia de portada: Iller Bedogni
Text: Muntsa Casas
Correcció: Montse V.

NOVA TEMPORADA, NOVES AVENTURES I CONCERTS SETMANALS

$
0
0

Estem a poques hores del darrer cap de setmana d’agost, això vol dir que dilluns és dia 1 de setembre i començarem temporada. La sisena, que es diu aviat. Amb les mateixes ganes de sempre, la mateixa irregularitat de sempre i les mateixes faltes d’ortografia de sempre. Però aquest estiu no hem estat del tot de vacances, malgrat tenir la plana més parada que... mai? De fet, hem treballat a l’ombra buscant històries diferents per l’any vinent. Noves seccions, nous col·laboradors i mandangues diverses per fer-ho una mica més divertit i que més amics es vagin afegint al projecte, que d’això es tracta al cap i a la fi. Anireu descobrint les novetats poc a poc, durant les primeres setmanes del mes vinent. Però n’hi ha una que iniciarem aquest mateix dilluns i que us avancem ja mateix per anar preparant terreny. Gentnormal comença la setmana vinent una secció al Cabaret Elèctric d’Icat.cat. Des del proper 4 de setembre cada dijous muntarem un concert d’algun dels grups habituals de la pàgina, grups que actuaran l’estudi d’Icat (Avinguda Diagonal, 614) i que podreu venir a veure els 30 primers que envieu el correu pertinent cada setmana (a cabaretelectric@icat.cat). A més de poder gaudir d’un concert d’uns 30 minuts, podreu prendre una copa de vi gentilesa dels amigots de Viña Zorzal. La història serà simple, cada dilluns anunciarem el grup que tocarà a la ràdio i obrirem la tanda d’entrades gratuïtes per venir dijous a les 21h de la nit a veure’ls al mateix estudi. Els 30 primers, cap a dins. Els que us quedeu a casa podreu escoltar el concert des del sofà de casa vostra en directe per Icat, tot i que després també penjarem el podcast i un bonic clip amb tot plegat. Com sempre, el criteri amb el que escollirem les bandes és el següent: 1- Que ens convidin a copes a l’Heliogàbal, 2- Que ens convidin a drogues a l’Heliogàbal i 3- Que ens agradin una mica. Diem aquest bar, però si ens convideu a qualsevol altre també ens va bé, la qüestió és pillar. Dit això, dilluns us explicarem que el primer concert serà amb els MUJERES amb un meravellós cartell del nostre il·lustrador de capçalera, l’insigne Alexis Nolla. Aprofiteu el cap de setmana, nenis, que això comença.

Fotografia de portada: Albert Jodar (per a Make Noise)
Text: Jordi Garrigós
Correcció: Pendent

L'HORA DE LA VERITAT PER L'ERA

$
0
0

El festival l’ERA culmina el seu tercer any replet d’activitats l’últim cap de setmana d’Agost consolidant un projecte de música alternativa i electrònica, rural i sobretot propera. Propera en primer lloc en la relació entre el públic i la música, en que els escenaris mastodòntics i quilomètrics no hi tenen cabuda. Ni l’asfalt, que donarà pas al verd-groc de finals d’estiu.

El dia 29 muntaran un escenari a la Plaça Major de Llagostera amb les actuacions de Dead Parties, Raydibaum, Anímic i Fantastic Plastic DJ’s. El dia 30, dia central, hi haurà dos escenaris, el principal i un escenari al mig del bosc que acollirà, alternant amb l’anterior, actuacions de petit format.
L’ERA també busca ser proper amb el poble de Llagostera i amb l’entorn, respectant la natura i aprofitant-la per a realitzar el festival en un entorn únic, un paisatge empordanès presidit per la Masia de Can Gascons, que servirà per acollir les bandes i les barres.

I amb el públic, facilitant l’accés al festival des del preu fins al transport, amb bus llançadores des de l’estació de Caldes de Malavella i des de Barcelona a preus molt econòmics, sense oblidar que hi ha zona d’acampada.

A part d’això, evidentment hi ha bandes. Un cartell centrat en el rock (casi totes properes al folk) i en l’electrònica dels que destaco (per ganes de veure) els esmentats Anímic, Cuchillo, ideals per veure caure el sol, Brigitte Laverne, diamant en brut barceloní de synth-pop, la proposta de folk electrònic de Thalab, El Petit de Cal Eril que continua la presentació del descomunal “La figura de buit”, els sevillans I am Dive i el seu slow folk i l’electrònica crema sola de la banda Lasers i del productor BeGun.

Remarcar també els dos noms internacionals que la organització es va guardar fins a l’últim moment. Les sessió bomba de hits de Simian Mobile Disco, i la proposta electró-pop del californià Bath.

Un tancament de les vacances d’estiu immillorable, muntat amb la il·lusió dels esdeveniments autèntics, aspirant a convertir-se en un festival amb caràcter propi.

Tots els horaris i la informació dels diferents packs de venta d’entrades ho trobareu a la web
.

Fotografia de portada: Arxiu
Text: Carles Fajardo
Correcció: Pendent

LES INCOGNITES DELS EMMY 2014

$
0
0

Potser us pensàveu que amb l’arribada de les vacances i l’allau de fotos estivals a Instagram la febre per les sèries s’havia perdut en la immensitat. Probablement part d’aquesta sensació es deu al fet que no hi hagut cap gran estrena, a banda de The Leftovers, durant aquests mesos que ens hagi fet preferir la pantalla al mar o a la muntanya. Passat aquest impàs, el món televisiu comença a esclafar motors de nou i la propera setmana celebrarà una de les gales més importants del sector, els Emmy. Aquest any els premis presenten algunes incògnites que faran que valgui la pena estar atent a la cerimònia:
Es convertirà True Detective en la millor sèrie dramàtica de l’any? Estava cantant que True Detective tindria una presència important en aquesta edició dels Emmy, després de convertir-se en la sèrie de moda i de la qual tothom parlava. El premi pel Matthew McConaughey per la seva interpretació de Rust Cohle es dóna per fet, ara falta per veure si també s’endurà el premi com a millor producció dramàtica passant per damunt de la gran favorita, Breaking Bad. Sorprèn que els seus responsables decidissin presentar-la a aquesta categoria quan per la seva estructura, es tracta d’una antologia que cada temporada canvia d’argument i protagonistes, hauria de competir com a minisèrie.

Perdrà Claire Danes el favor de l’Acadèmia? La darrera temporada de Homeland no li ha fet cap favor a l’actriu. La sèrie ha deixat de ser la preferida dels espectadors i no ha parat de rebre crítiques. Tot i l’excel·lent treball que fa l’actriu sembla improbable que torni a repetir estatueta. La gran pregunta és qui la rellevarà. Dues candidates trepitgen els talons de Danes des de fa temps: Julianna Margulies, que ha estat impressionant en una de les temporades més dramàtiques de The Good Wife, i Robin Wright, irresistible a House of Cards.

Ratificarà Orange is the New Black l’entusiasme de la crítica? La sèrie de Netflix, la primera 100% producció pròpia de la plataforma online, ha estat una de les sensacions d’aquest any. La varietat d’històries i la intensitat de les mateixes, a més de l’aposta per un repartiment gairebé totalment femení, han encisat al públic i també a la crítica. Només li falten els premis per arrodonir l’any. Dels principals opta a millor comèdia, millor direcció, millor actriu principal i secundaria. De moment, ja s’han endut el premi al millor càsting i el premi a la millor actriu convidada (Uzu Aduba per Crazy Eyes), que es van entregar el passat 16 d’agost a la gala dedicats a les categories més tècniques. Una missió fàcil si tenim en compte que de les cinc candidates, tres formaven part del repartiment de OITNB. Això sí, s’endugui els premis que s’endugui, no acabem de veure clar que se la consideri una comèdia.

 Quan deixaran de nominar Downton Abbey? El moment de glòria de la sèrie britànica ja fa temps que va passar. Tot i així, els Emmy insisteixen cada any en col·locarla en les categories principals. Un greuge comparatiu per altres produccions que sí han sabut mantenir el seu nivell i estimular els espectadors amb trames interessants. Serà cosa de l’encant anglès i el te amb pastes...

Fotografia de portada: Arxiu
Text: Alejandra Palés 
Correcció: pendent

FESTIVAL HOTELER 2014

$
0
0

Quan es parla de les mal anomenades "escenes" de música catalanes, sempre s'apuntava a la de l'Hoteler com una de les més efervescents i interessants del país. Si més no això un parell d'anys ençà. Actualment, en aquesta societat d'usar i tirar. sembla que la gent que fa possible l'Hoteler i les bandes al seu voltant ja no són la canalla descarada, que ja tothom n'ha parlat i vist tot el que es podia sobre ells i que ja són un més. Alguns en diran consolidats però en realitat volen dir que després de dos o tres anys del seu boom ja han de ser madurs i responsables. Sentint-ho molt: no. El Festival Hoteler ara mateix no vol ser madur, ni consolidat, ni moda. Volen passar-s'ho bé i liar una festa grossa. Aquest any, com no, hi tornen.

Seguint les petjades dels seus germans grans, els del Sugar (Il·legal) FEST, intenten capgirar la intencionalitat del MMVV i durant els dies del Mercat, del 18 al 20 de setembre, tornarem al ja famós Hotel Can Pamplona de VIc (per cert, a tocar de la xemeneia del Sucre), per ballar i suar fins a caure defallits.

Com cada any, el cartell és la versió d'una caràtula mítica de la música, aquest any el torn és per l'Spiderland de Slint. Un disc de referència per a tota persona bona.

El cartell d'aquest any és d'escàndol. Suposant que com cada any hi ha algun grup gros amagat rere un nom absurd i estúpid (perdó: absurd i estúpid i desconegut, com per exemple Sa Birra, Sleepy Drunken Moritz o Núria Ganja)), podem, des d'ara mateix, celebrar la posada en escena de Sot, Hurricäde, Dofí Malalt, Una Bèstia Incontrolable, Power Burkas, Ulldeter, The Missing Leech, i It's Not Not, per difícils de veure, per arriscats o per retorns inesperats (It's Not Not!!) juntament amb els que cal sempre destacar, els que juguen a casa, els Univers, Da Souza, L'Hereu Escampa, Aliment, Ohios, Furguson o Mujeres.

Aquest any promet molt!



Fotografia de portada: Arxiu
Text: Lluís Huedo
Correcció:Marta C.

MUJERES AL CABARET ELÈCTRIC AQUEST DIJOUS

$
0
0

Avui és dilluns 1 de setembre, el dilluns més dilluns de l'any i nosaltres encetem temporada. Ho fem molt a tope, ja us ho vam explicar. A partir del proper 4 de setembre (JA!) comencem la nostra col·laboració amb el Cabaret Elèctric d'iCat.Cada dijous muntarem un concert a l'estudi del programa (Av. Diagonal, 614) amb algun grup que ens agrada i que esteu acostumats a veure per aquest nostre estimat blog. Els primers seran els MUJERES, que abans de l'estiu van presentar Aquellos ojos (Canadà, 2014), un nou EP en castellà amb quatre hits de tornada enganxifosa que vénen molt de gust de cantar i ballar en directe al més pur estil hooligan.

A l'estudi del Cabaret Elèctric també hi ha lloc per a vosaltres, concretament per als 30 primers afortunats que enviïn un correu al mail del programa: cabaretelectric@icat.cat. I per si fos poc, a més a més del concert, podreu gaudir d'una copa de vi ben bo per gentilesa de Viña Zorzal. Això sí, és molt important que sigueu més que puntuals. Això no és el Màgic, la gent d'iCat són persones respectables i el concert començarà a les 21h en puntíssim, com el programa. A més a més, caldria que vinguéssiu uns minuts abans perquè per entrar a la ràdio cal una identificació prèvia per confirmar que no sou terroristes, ni polítics, ni periodistes o qualsevol altre element indesitjable de la societat.

Imatge de portada: Alexis Nolla
Text: Muntsa Casas
Correcció: Marta C.

RECOPILATORIS D'ESTIU: #3 TRAMPOLÍN

$
0
0


El recopilatori al link --> Trampolín

Dibuix: Quique Ramos
Selector: Marc Balfagón

SIDEWALK BOOKINGS I LUPITA DEL RAVAL: LA TORNADA AL 'COLE' SOMIADA

$
0
0
Gent, ja fa anys que la desertització de Barcelona durant el mes d'agost es una batalleta que ens expliquen aquells/es que van ser joves al segle XX (sobretot, els/les que van ser joves en època A. JJOO. -abans dels Jocs Olímpics, exacte-), però segueix sent el mes de vacances per excel·lència de les promotores de concerts perquè 1) voler fer front a les festes majors és tenir vocació de Quixot combatent els molins de vent; 2) cagundena, els petits promotors (la majoria), que munten coses per amor a l'art, tenen més que guanyat poder descansar! ; i 3) sí, encara hi ha bastanta gent que realment fot el camp durant l'agost. Al setembre, però, tothom, dins la música en viu a la ciutat, és aquí, i dos dels seus dinamitzadors més impagables però mai suficientment reconeguts (ni recolzats, ni recolzats!) ho faran amb una empenta, un bon gust, una abundància (increïblement, no es solapen cap dia) i una gosadia que fan caure d'esquena: Sidewalk Bookings, i, tant organitzant actuacions sota el nom de Panic Club com rebent a altres promotors a Lupita del Raval, Samuel Valls.

I s'ha d'estar a l'aguait, perquè els bolos arriben JA. Els primers obriràn foc aquest mateix dissabte dia 6 a Miscelänea amb un vell conegut,Ensemble Economique, (igual que els Bitchin Bajas -aquests, però, força més endavant: 17 d'octubre-), que serà tel·lonejat per Rayo-60 i la seva electrònica fosca, ambiental i experimental (no us creieu del tot el que sóna al seu Bandcamp, perquè en directe guanya una mica de ritme i contundència).

A Sidewalk els aparcarem fins als dies de la Mercè (sí, amb dos collons, els tios, programant per festes), per a passar, i de quina manera, a les guitarres: Lupita s'omplirà de distorsió i psicodèlia amb les visites de The Oscillation (dimecres 9, finalment a Almo2bar) i Black Market Karma (dissabte 14), sense oblidar els més garatgers Fuck Knights (dissabte 13) i Shearing Pinx (dijous 18), i el shoegaze dels equatorians Sexores (divendres 19).

Al bell mig de les festes de la ciutat, i també pel centre però lluny de les places a rebentar, Lupita seguirà amb el fuzz, a càrrec aquest cop de Burnt Ones (dimecres 24), mentre, a Gràcia i pel cantó SB, NunArt acollirà a Daniel Bachman (dimarts 23), un paio que és un espectacle amb la guitarra.



En plena recta final de mes, Sidewalk posarà la directa amb dues nits de traca a Almo2bar (dilluns 29 i diumenge 30) protagonitzades pels rockers experimentals Magik Markers, el krautrock de CAVE -a la foto-, el post punk desfigurat dels locals VIDA, i el rock d'autor i psicodèlic d'Amen Dunes. A Lupita encara hi haurà espai per al punk garatger de Hornet Leg i el blues-rock polsegós de Tres Cabezas (dissabte 27).



Per a més entrat el curs quedaràn els abans mencionats Bbajas (junt amb els valencians i còsmics Tarantulas Pentium), la veterana artista electrònica de culte The Space Lady (06 d'octubre), la coldwave melòdica d'Automelodi (també el 06), més descàrregues garatgeres amb POW! (01 d'octubre), Opatov (11 d'octubre), Tomorrow's Tulips (29 d'octubre), i The Mantles (30 d'octubre), els esperats The Intelligence (25 de novembre), etc. I estem parlant només de dos promotors. Això ja no para...fins agost.

Fotografia de portada: Brooklyn Vegan
Text: Arnau Espinach
Correcció: XX

MÚSICA PER DOTZENES #11 (LOS ANIMALITOS DEL BOSQUE)

$
0
0


Es parla d’un grup que torna boig a tothom. Són joves, d’extraradi, els agraden els Ramones, fan versions de dibuixos animats, toquen amb complements de disfresses d’animals al cap. Apareix una cançó increïble i alguns grups favorits (Los Urogallos i Teacher Teacher) en fan versions abans que surti. Treuen un cd-r de versions i un single al segell més fiable de la Península. Són tantes les pistes que no caldria fer la prueba del algodón. Tot apunta a que Los Animalitos Del Bosque són el millor grup del món.

Los Animalitos Del Bosque són tres paios de Ripollet i han fet una cançó-himne tan gegant que sembla mentida que no existís abans. Es diu “Pelea de monos” i és Ramones/Barracudas/ Undertones per nens. Si mireu més a prop, Intronautas/ Terry 4. Aquesta és la seva dinàmica: cançons que funcionen com un joc de conceptes al frenopàtic, hits per cantar i comportar-se com un micaco. Probablement sigui la cançó de què més he parlat (i cantat!) amb amics i coneguts des que la primavera passada aparegués a la meva vida. Per això estic tan content que finalment es publiqui com cal.

El single és una meravella com tot el que editen els amics de Chin-Chin: portada serigrafiada a dos colors, inserts preciosos fets amb mètodes d’impressió manuals dissenyat amb mà mestre per Luís Paadín. Les cançons són glorioses i una mica mongoloides (la meva altra favorita és “Filipino el pingüino”, sobre un pingüí que escapa de l'Atlàntida en una turbo-nau per salvar els pingüins de la humanitat). Us he dit ja que a totes hi surten animals? I que duren poc més d'un minut? 7 cançons a 45 revolucions per minut sense un segon de més ni una frase fora de lloc. Només diversió!


Fotografia de portada:Luís Paadín
Text: Quique Ramos
Correcció: pendent

GUIA PER UNA TARDOR SERIEFILA:

$
0
0

La tardor arriba amb allau d’estrenes de noves sèries, algunes arriben per quedar-se, altres és probable que no passin de la primera temporada. Donar en el clau i conquerir el cor els espectadors no és tasca fàcil. Repassem les produccions que en les pròximes setmanes desembarcaran a les pantalles nord-americanes, d’algunes de les quals ja n’hem pogut veure els pilots.


A to Z (NBC): Comèdia romàntica amb Cristin Milioti, la ‘mare’ de How I Met Your Mother. No és l’únic aspecte que comparteixen les dues sèries. Amb el primer episodi ja hem vist que totes dues coincideixen en una història d’amor cosida a través de múltiples casualitats. Una vegada més, un amor predestinat contra el realisme. Andrew (Ben Feldman) és un ferm creient en el destí, com Ted Mosby, mentre que Zelda (Milioti) és més partidària de tocar de peus a terra.  La sèrie ens mostrarà la seva història que durarà, tal i com ens explica la veu en off, “vuit mesos, tres setmanes, cinc dies i una hora’. Què passarà després d’aquest període de temps és el motor que fa avançar la sèrie, d’una manera similar a la pel·lícula 500 Days of Summer.L’inici és prometedor però el flaire a How I Met Your Mother  ens fa tenir molta por.



Selfie (ABC): Enèsima revisió de Pigmalió amb un toc pop. El paper protagonista ha recaigut en Karen Gillan, famosa per haver interpretat Amy Pond, acompanyant de Dr. Who. En aquesta ocasió dóna vida a Eliza Dooley, una jove sense cap mena de gust obsessionada amb les xarxes socials incapaç de tenir amics reals. Davant d’aquesta evidencia recorrerà a un guru del marketing, Henry Higenbottam, perquè l’ajudi a reconstruir la seva imatge. No sabem si els seguidors de la companion veuran la sèrie per militància fan però després de veure el primer episodi, Selfie té molts números per ser una de les primeres en caure de la graella.Malgrat l’encant de l’actriu britànica, la comèdia no aporta absolutament res de de nou.



Houdini (History): Sembla que l’actor Adrien Brody busca la seva resurrecció a través de la televisió. El vehicle pel seu lluïment serà una mini-sèrie de dues parts centrada en la figura del mag Harry Houdini. Serà capaç aquesta producció de tornar Brody a la primera línia del panorama interpretatiu?



Red Band Society (FOX): Per si encara no ho sabíeu, Fox ha preparat un remake de Polseres vermelles d’Albert Espinosa i Pau Freixas que ha comptat amb el suport de Steven Spielberg com a productor executiu. El repartiment no consta de grans noms, a banda de Octavia Spencer, guanyadora de l’Oscar a la millor actriu secundaria per The Help (Criadas y señoras). Des d’un punt de vista català, la màxima curiositat és saber si la sèrie arribarà a ser el fenomen que ha estat aquí.


How to Get Away with Murder (ABC):Shonda Rhimes, creadora de Grey’s Anatomy i Scandal, segueix imparable la seva conquesta de la petita pantalla. Aquest cop arriba amb un thriller protagonitzat per una altra de les actrius de The Help, Viola Davis. La sèrie se centra en una brillant professora de dret penal a Filadelfia que, juntament amb els seus alumnes, es veurà implicada en un cas d’assassinat. No dubtem que la sèrie tindrà els girs i els dramatismes habituals en les produccions de Rhimes.



Gotham (Fox): Els orígens de Batman i la ciutat sota la seva protecció, Gotham. En el cas de la producció de FOX, el comissari Jim Gordon tindrà una gran importància, doncs seguirà les seves passes com a detectiu. A més a més, mostrarà les històries d’alguns dels dolents de DC Comics més populars, com Catwoman o el Pingüí.

Fotografia de portada: NBC 
Text: Alejandra Palés
Correcció: pendent

LA MANDANGA #8 DAVANT PÈL

$
0
0
He tornat. I com no, avui toca fer balanç de l'estiu. Passar un agost a Barcelona és com nadar en una piscina d'àcid sulfúric. Però, per sort, l'agost ens regala petits tresors com el Festigàbal i aquest any s'han lluit. Quina meravella, The Van Pelt. Una delícia.


Fotografia de portada: Noemí Rebull
Text: Noemí Rebull
Correcció: Pendent

L'ACOMODADOR #60 · PLUJA DE COLORS PER AMAGAR LA REALITAT

$
0
0
Quan la dècada dels 20 començava a treure el cap, naixia el que popularment es coneix com “star-system”, una normativa de funcionament a Hollywood que va marcar l'inici d'un enfoc eminentment comercial del cinema. En aquest context, els grans actors esdevenien un producte, ja que eren la clau que determinava o no l'èxit d'una pel·lícula, i per tant el seu benefici econòmic. De forma més o menys semblant, Hollywood ha seguit funcionant així fins a l'actualitat, i segurament no en som prou conscients. És per això que el director israelià Ari Folman ha decidit il·lustrar-nos-ho, amb un estil profundament personal, a El Congreso, un prodigi visual i narratiu en què la crítica ferotge i irònica als alts estaments de Hollywood es mescla amb un tractament visual carregat d'imaginació i psicodèlia.

L'altra gran particularitat, i enorme punt a favor, de la pel·lícula és la interpretació que fa de si mateixa Robin Wright, una de les actrius que certament es pot considerar víctima d'aquest “star-system” de Hollywood, i que així ho expressa obertament al film. En realitat, la seva pròpia història personal posa els fonaments a la trama d'El Congreso, fet que des del principi deixa entreveure les diferents capes que es poden extreure de la pel·lícula. El metratge es divideix clarament en dues meitats -una en imatge real i l'altra en animació-, que a la vegada també concentren els seus dos missatges clau. En la primera, Robin Wright presenta de forma biogràfica -i amb un valent exercici d'autocrítica, tot sigui dit- el seu fracàs com a estrella del cine, tot i els seus prometedors inicis, i es veu involucrada en una nova tendència que porta a l'extrem la deshumanització de l'actor per part d'aquest “star-system”, i que a la vegada és la seva única opció si no vol caure definitivament en l'oblit. Una situació cruel, però qui sap si tan distant de la realitat i llunyana en el temps.

La segona meitat del film arriba després d'un salt temporal, i és aquí on Ari Folman introdueix la seva particular visió del futur distòpic que ens podria esperar d'aquí vint anys, on els efectes de la digitalització assoleixen límits del tot irracionals gràcies a la seva terrorífica aliança amb la màxima expressió de la societat de consum. A partir d'aquest moment, el film passa a la imatge animada i desplega tota la seva creativitat, atreviment i surrealisme. Vaja, que entrem en una mena d'al·lucinació lisèrgica a través de la pantalla, un festival de colors, formes i sobretot deformes on Robin Wright -la versió animada- segueix sent l'únic nucli mínimament lúcid de tot plegat. El Congreso es torna llavors un viatge molt més difús, jugant de forma ambigua amb realitat i imaginació, introduint una munió de referències i sovint escapant-se de qualsevol lògica. No hi falten certs moments de desvarieig que semblen pur capritx del director, però la veritat és que no deixen de tenir cert encaix amb l'estil del conjunt.



A mida que va avançant aquest tram, la història presenta tota la seva dimensió i exposa l'alarmant visió pessimista que hi ha darrere. Les conseqüències d’aquesta nova societat de l’entreteniment i la conversió de les estrelles en purs objectes de consum, disponibles per a qui vulgui, permeten una distorsió total de la realitat. No hi falta tampoc la clara referència als evolucionats efectes de les drogues, tan presents a l’entorn de Hollywood, per molt que ho vulguin amagar. Tot plegat, realçant les meravelles d’una suposada "llibertat per escollir", tal com prediquen els seus lucratius impulsors, i provocant una fractura social vertiginosa entre els que poden accedir a tot això, i els que no. Enmig de tot, trobem Robin Wright en un dels seus millors papers i demostrant que la seva carrera mereixia molt més –cosa que afegeix un punt més d’ironia a la història–. L’acompanya la bona feina de Harvey Keitel, Paul Giamatti i Danny Huston, donant al film la qualitat interpretativa que li pertoca.

Ari Folman ja va demostrar a la seva fantàstica opera prima, Vals con Bashir (2008), una sensibilitat molt particular a l'hora d'il·lustrar la tragèdia humana en temps de guerra fent servir l'animació com a arma principal. A El Congreso, el director fa un pas més enllà, no només per la introducció de la imatge real, sinó per la forta transgressió de la seva narrativa. I torna a sortir-se'n amb èxit. Jo diria que amb més èxit encara. Tot i pecar de massa explícita en un parell d'ocasions, la complexitat formal del film i l'ambició dels seus missatges dóna peu a una enorme riquesa de lectures i interpretacions. A més a més, conclou amb una seqüència final carregada de tendresa que fins i tot és capaç de tancar amb coherència el caos prèviament creat. La pel·lícula requereix un cert procés d'ordenació i digestió mental, i és precisament aquí on t'acabes de convèncer que és una de les obres més lúcides, originals i completes dels últims anys.



Fotografia de portada: IMDb
Text: Martí Aragonès
Correcció: XX
Viewing all 1519 articles
Browse latest View live