Quantcast
Channel: Gent Normal
Viewing all 1519 articles
Browse latest View live

MAURICI, DE TOTS COLORS

$
0
0
VVAA
“This is the unfinished story of The Missing Leech (A film about something called antifolk). Volume one and two”
Any: 2014
Discogràfica: Mamut Traçut / Petit Indie / Quimera Records

Jo, si fos en Maurici Ribera, estaria cofoi perdut aquesta tardor: primer, per haver estat subjecte d'un documental musical inusualment impressionista i singular, que s'allibera amb valentia de la llosa didàctica del gènere (“This is the unfinished story of The Missing Leech (A film about something called antifolk)” de Vicenç Ferreres, presentat a la darrera edició del Festival In-Edit), i, segon, per la pròpia banda sonora de la pel·lícula, una compilació de versions que esquiva mimetismes mandrosos per conformar un gresol de variats colors musicals amb el cançoner del cantautor de Sant Joan de Vilatorrada.

Així, i un cop iniciada l'escolta d'aquest CD doble reunit en un únic disc, un no deixa de sorprendre's (per apreciar-ho, és clar, és millor conèixer primer el repertori de The Missing Leech) amb les inesperades vides paral·leles que troben unes peces originalment senzilles i que aquí van del pop electrònic i minimalista d'Oriol S., Mad'zelle, i Pablo Acosta (”TV Crusaders”, potser el moment més àlgid de l'àlbum, amb la seva improvisació juganera ―Mad'zelle, a més, realitza un commovedor i delicat apropament a ”Vora el foc”―) al spoken word poètic de Magenta & Co (“Em sap greu (I'm sorry)”), passant per la psicodèlia folk de Ferran Palau i Esperit! (”Unicorns psicodèlics”), el pop-rock urbà -la veu recorda bastant als noranters La Rabia del Milenio- de Dino Ratso (”Confusions”), el garatge primitiu à la The White Stripes de Liannallull (”Water of life”) i sixties de L'Ana és un koala (”Somriu”; curiosament, també en la mateixa línia i amb la mateixa cançó però en anglès Psychodrome i ”Smile”), la rumba-rock esquelètica de Marc Travesset (”Undiscriminated”), el bluegrass de Tim Holehouse (”I'm sorry”), el pop lluent de Nando Caballero (”La dona dels gats”), la sòbria elegància a guitarra i veu de Marc Oliveras (”Si fòssim amants”), o l'improbable creuament de Stereolab i Atari Teenage Riot que fa venir al cap el grup format per a l'ocasió per l'equip tècnic del film, NoBandCinc (”No”).

Evidentment, també hi ha versions força menys agosarades, però sempre fetes amb innegable cor i amb detalls formals interessants, cas de la sonoritat lo-fi de Sr. Saravia (”Us trobaré a faltar”), Takeshi Goda Jr. (”A dream of a leech”), i Lach (”Missing my own show”) o, per contra, la major pulcritud pop d'El SistemÄ Suec (”Et truco, no hi ets, no sé què dir-te”), Jaume Guardia i Eduard Fabregat (”L'amic dels Beatles”), i, vessant (anti-)folk, Solé (”Procurarem”).





El doble volum (hi ha també una tercera part disponible només en format digital ―les tres es poden descarregar gratuïtament a Bandcamp, per cert―, on trobem noms com els d'Esperit! en solitari, Ran Ran Ran, Kiza02, o Sam Destral) guarda pel final un tema nou del nostre protagonista, ”Dins meu hi ha quelcom”, que, per motius personals (sense ànim de ser indiscret), deu ser el més important que ha composat, i, a més, el seu títol és la millor síntesi que es pot fer d'aquesta notable, eclèctica i amena banda sonora: totes les versions aquí recollides conserven l'ànima del Maurici.

Text: Arnau Espinach
Correcció: Pablo Gerschuni

HIPSTERLÀNDIA

$
0
0

Indies, hipsters y gafapastas: crónica de una dominación cultural
Víctor Lenore
Any: 2014
Editorial: Capitán Swing



El següent article havia de ser, simplement, una ressenya del llibre de debut del periodista musical madrileny Víctor Lenore, una obra que està aixecant polseguera nivell peus-arrossegats-per-descampats-festivalers en l’entorn indie estatal.

La major part de les crítiques que està rebent ―destapem ja la llebre: s’està enduent pals macos a tort i a dret― les va aixecar d’una revolada, fins i tot abans de la seva publicació o bé sense temps material perquè els primers i expectants “crítics” se l’haguessin llegit. I molts ho reconeixien, que no ho havien fet. I d’altres, després d’esbravar-se, encara afegien que no en tenien cap intenció, i es quedaven tan amples. Per què, doncs, aquest nivell d’excitació quasi de debat futbolístic dins d’un gremi de vegades tan mesell, aquest voler tancar i barrar el debat a toc de xiulet entre certs líders d’opinió a les xarxes, argumentant que els avorria molt el tema? I per què alguns d’ells desacreditaven l’autor (la seva procedència "pija") abans que l’obra en si?

CULTURA HIPSTER

"Indies, hipsters y gafapastas: crónica de una dominación cultural" (Ed. Capitán Swing), és un ampli recull d’idees de crítica social sobre els anys d’apogeu de l’underground musical independent i la seva actual posició de privilegi dins les anomenades indústries creatives (cultural, tecnològica, publicitària, dels mitjans i de la moda). La seva tesi és que la cultura hipster és una derrota política, una rendició més davant les dinàmiques consumistes i l’individualisme, atès que aquesta manté estrets lligams amb el capitalisme corporatiu de la nostra època. L’assaig bé es podria sintetitzar en la cita de l’historiador cultural Thomas Frank que encapçala el bloc de reflexions d’altri d’en Lenore, Miedo a un planeta hipster: “Las élites adoran las revoluciones que se limitan a los cambios estéticos.”

El llibre està ordit més a la manera del pamflet polític que vol sacsejar la realitat per intentar tombar-la que de l’estricte assaig sociomusical quasi-acadèmic i és fruit d’un renaixement polític de l’autor ―i de molts altres companys de generació― al voltant dels fets i el pòsit que ha deixat el 15-M, com ell mateix ens explica. No dic pas que l’obra no sigui rigorosa, només que no tendeix al cànon, tot i que potser tampoc ho pretengui. No hi ha ni bibliografia ni índex onomàstic, per començar. Però això tampoc és gaire rellevant si ho comparem amb que s’hi destil·li certa mala baba, sobretot en els primers capítols, que se succeeixen amb una aportació excessiva d’anècdotes del "mundillo" i de noms propis d’artistes i d’obres demonitzades per ser els fars no tant de l’indie sinó dels indies. Un recurs més propi, l’anecdotari i el passar comptes, de l’autobiografia artística que no pas de l’assagisme cultural.



Hi ha un parell de moments incomprensibles ―venint d’algú a qui li pressuposo un nivell d’anàlisi i rigor elevat, com després demostra―, com quan se’n fot de Mad Men o de David Foster Wallace i els liquida sense pietat en un sumaríssim judici polític amb un parell de frases, sense cap mena de desenvolupament crític que ho justifiqui. És curiós, si més no, que els assenyali com els epítoms de l’esteticisme vacu i l’individualisme de tall conservador, quan sempre m’han semblat ben bé el contrari: la sèrie citada és una crítica, potser soterrada sota tones de glamour i una direcció d’art impecable, al nou capitalisme corporatiu voraç i dement que es començà a gestar en les agències de publicitat del Madison Avenue de principis dels seixanta; i, en el segon cas, el del colossal escriptor ianqui, per més que votés a l’actor secundari Reagan, en el fons era ―com bé va dir el Marcos Ordóñez en una glossa de fa un temps― un irredempt humanista, amagat sota tones de postmodernisme literari i notes a peu de pàgina de la llargària d’El Quixot, sí, però, no ens confonguem, un humanista, al cap i a la fi.

A LES BARRICADES

Més enllà d’aquestes petites discrepàncies d’apreciació estètica, per la resta, el llibre suma mèrits quan s’enlaira en l’anàlisi sociològica cultural de trinxeres i proclama amb encert, per exemple, que “la llamada escena independiente es la favorita de la industria cultural: una atractiva mezcla de inversiones razonables, reputación artística y oportunidades de pelotazo económico”. Bum! O bé quan escriu que “la creación de una cultura pop ‘premium’ (más cara, estirada y con los medios de comunicación de su parte) funciona como herramienta para legitimar el clasismo”. I sumem-hi una altra quan diu que aquests hipsters són unes elits simbòliques que han fet seus els valors dominants fins i tot sense gaudir de recompenses econòmiques, amb alguns d’ells vivint en la precarietat o fins i tot a l’atur. O quan subratlla que la cultura d’aquests “moderns” és el braç artístic del món corporatiu i cita al crític conservador James Panero: “El hispterismo tiene un estilo similar a movimientos juveniles previos, pero despojado de los sentimientos antisociales y anticapitalistas, que se reemplazan con energía empresarial.”



Tot aquest argumentari és de clara vocació política, esclar, i s’ha gestat a la vegada que els professors universitaris i politòlegs que governen Podemos estaven armant la sortida a la llum del seu aparell ideològic contra la casta i el bipartidisme a l’Estat espanyol. Per a en Lenore, si em permeteu la comparació d’estar per casa, la casta de l’underground musical seria l’indie i el seu creador-consumidor tipus, el hipster. El pròleg de tall autobiogràfic que signa en Nacho Vegas discorre també en aquesta línia d’autoflagel·lació generacional, retraient l’apoliticisme estèril i la nul·la implicació social de la gran majoria dels integrants de l’escena indie, la seva complicitat o bé la seva irrellevància.

És en aquesta generalització, quan l’autor diu que “el indie fue la banda sonora del desarraigo, del vacío cultural, de la desconexión de la realidad inmediata para ciertos jóvenes de clase media (…) en España, la Movida y el indie han sido la banda sonora del bipartidismo”, si bé no està del tot exempt de raó, més pixa de cara al vent. Ho exemplifica argumentant que a les classes dominants els interessa recolzar certes escenes alternatives com a dissolvent dels conflictes socials, enlloc de les subcultures que les qüestionen políticament. Només caldria afegir: quan un estat ha promogut una subcultura subversiva amb el poder? En quina dècada i en quin país, remot o proper? És més, com diu el ja citat Thomas Frank, és que la contracultura [la que comença en diversos països occidentals al voltant dels anys 50 i 60] no ha sigut sempre un negoci adjacent a les cultures oficials i dominants?

MODERNOR NEOLIBERAL

D’una altra banda, no he volgut ni entrar en el debat etimològic i històric sobre el terme hipster; la seva importació brooklyniana contemporània; el paper que se’ls atorga en els processos de gentrificació dels barris obrers de les grans capitals nord-americanes (i alguna d’europea); l’exportació i el subsegüent ús a la valenta de la paraulota a mig món; o bé si s’escau del tot emprar-la en molts indies i moderns estatals… No acabaríem ni demà.

L’eminent crític Simon Reynolds va referir-se, breument, en el seu assaig Retromania (2011), a la Internacional Hipster, aquells que tenen més trets en comú entre ells mateixos, bé visquin a Berlín o a Lima, que amb els seus veïns del món real. Totes les subcultures i les tribus urbanes, en general, tenen aquesta característica, és obvi, però en aquest cas l’amplificació ve donada pel seu caràcter neoimperialista i el seu nul poder de generació cultural, més enllà de reproduir esquemes de webs com Pitchfork i Vice, de devorar blocs de tendències i moda, de ser, en definitiva, la modernor conservadora per excel·lència, quan no directament una unitat reaccionària: sota una aparença de falsa radicalitat el seu únic objectiu (i la seva única manera de sobreviure dins l’enèsima bombolla) és ser esponsoritzats per qualsevol marca i continuar agenollant-se, "indieferents", davant del gloriós mercat.



Si voleu més informació i una ampliació del camp de batalla us emplaço a llegir-vos ¿Qué fue "lo hipster"?: Una investigación sociológica (2010), compilació de textos per Mark Greif, i La conquista de lo cool: el negocio de la cultura y la contracultura y el nacimiento del consumismo moderno (1997), de Thomas Frank, tots dos editats fa uns anys per Alpha Decay.

KOMISSARIS

Aquest article havia de ser una ressenya breu del llibre d’en Lenore, com deia a l’inici, però no m’hi vaig poder estar, de sucar-hi una mica més de pa, perquè la seva tesi reflecteix la part de la crisi sistèmica global que ha assotat la (minsa) indústria cultural estatal, en extrema precarietat des de 2008, com tots sabem. Tampoc ens dóna cap recepta per poder-ho pal·liar, simplement fer-nos prendre consciència que som tan insignificants (a nivell de xifres econòmiques generals) que tenim ben poc a perdre adoptant un altre discurs. Malgrat que a molts els doni pel sac aquest suposat comissariat polític i el retorn a una anàlisi de la realitat sota prismes anticapitalistes, marxistes o anarcoides (altres afegiríem, simplement, sensats), l’autor tampoc està tan lluny d’altres crítics culturals i agitadors de diversa índole, com l’Antonio Baños, en Nando Cruz o en Kiko Amat. I tots ells són més necessaris que mai perquè alguns altres puguem despertar del somni dogmàtic que en els darrers temps havia regnat a Hispterlàndia.



Fotografia de portada: Arxiu
Text: Pere Agramunt
Correcció: Pablo Gerschuni

GERMÀ AIRE, DIJOUS 20 DE NOVEMBRE AL CABARET ELÈCTRIC

$
0
0


Germà Aireés una cançó de Jaume Sisa i també és el nom del nou projecte musical del Luca i de l'Andreu, també membres de Mates Mates. Al setembre van "Ball de Cel" el seu primer LP, un disc editat per Famèlic amb 12 cançons de pop somiador, delicat, suau i lletres evocadores. I sí, ja ho podem dir, és del millor que s'ha gravat aquest any. Fa temps que tenim ganes que vinguin a la ràdio per sentir-los en directe i finalment la cita serà aquest proper dijous 20 de novembre.

Cada setmana us ho repetim. Si voleu venir al concert de Germà Aire a l'estudi del Cabaret Elèctric d'Icat cal que envieu un mail a cabaretelectric@icat.cat. Si sou dels 30 primers afortunats podreu gaudir del directe i, a més a més, us convidarem d'una copeta del vi ben bo que cada setmana ens cedeix el celler de la plaça Joanic Verema i Collita & Friends. Us recordem un cop més que el programa comença a les 21h en punt i vosaltres haurieu d'arribar una mica més abans per poder-vos identificar a l'entrada de la ràdio.

Fotografia de portada: Alexis Nolla
Text: Muntsa Casas
Correcció: pendent

LA MANDANGA #16 TIMES NEW RAEMON

VOTA PEL MILLOR DISC DEL 2014, TÉ PREMI

$
0
0

Sembla que la fred ja ha arribat definitivament aquest any, i tot apunta que això és perquè s'acosta l'hivern. Pocs dies després de l'equinocci d'hivern hi ha el final d'any, que si no vaig errat, enguany també coincideix amb el 31 de desembre. I què passa amb el cap d'any? Efectivament: les llistes amb el millor de l'any.
Aquest any repetim fórmula: comencen la votacions populars a Can GN! I tenen premi!

A continuació teniu La Llista d'escollibles, ja sabeu, amb prèvia selecció natural del que nosaltres pensem que han de formar part dels millors de l'any. Se n'ha d'escollir tres i pel fet de participar entreu en un sorteig dels tres millors discos segons la redacció de GN. Tota la info i la llista a continuació:


La cosa funciona així: escolliu els vostres discos preferits d'aquest 2014, obriu el correu electrònic, escriviu a l'adreça som@gentnormal.com i a l'assumpte hi poseu TOP2014. Al cos del text hi poseu els vostres tres escollits i el vostre nom i cognom (que encara n'hi ha que teniu el correu de quan tenieu 15 anys amb noms, que vaja, deixem-ho a aquí). Premeu "enviar".

Teniu temps per participar dins al divendres 12 de desembre (all day inclós).

El guanyador el confirmarem un cop acabat el recompte.

El/la guanyador/a s'endurà un pack amb els tres millors discos segons la redacció de GN.

Qui pot participar i qui no: No pot participar cap membre de GN, sí poden participar els membres de les bandes que han publicat un disc aquest 2014, i els seus familiars i amics. Però vigileu, l'any passat vàrem rebre una allau de paperetes on el cos del missatge era exactament igual i on només es votava per un sol grup, a més, força participants compartien, sovint, cognoms. Els vam desestimar tots.

Sigueu coherents, nosaltres ho serem.

També volem aprofitar per recordar que no som perfectes, i que se'ns pot haver escapat algun disc d'aquest 2014, si veieu que falta algun nom a la llista, poseu-ho als comentaris. En cas que no sigui un descart voluntari, en cas que ens l'haguem oblidat involuntàriament, procedirem a afegir-lo el més ràpid possible.

Aquesta iniciativa és per passar-ho bé entre tots. Per fer alguna cosa junts que sigui atractiva. Juguem net. Participeu.



(Llegenda: bc: link al disc a bandcamp; sc: link al disc a soundcloud; sp: link al disc a spotify; gn: link a la ressenya publicada a Gent Normal)



La llista dels millors discos del 2014:


Els Amics del Bosc - Desig (bc)
Anchord - s.t. (bc, gn)
Autodestrucció - Cop Net (encara no està online)
Astralia - Atlas (bc, gn)
Beach Beach - The Sea (bc, gn)
Cálido Home - Vulpes Vulpes (bc)
Cataplàusia - Metacrit (bc)
Cuello - Modo Eterno (bc)
The Destroyed Room - The Dark of the Sun (bc)
Dr Res - lung Kidnnapping (sc, gn)
Dulce Pájara de Juventud - Triumph (surt a mitjans de desembre)
Èric Fuentes - Barcelona (bc)
Esperit! - La Lluminosa (bc, gn)
Fighter Pillow - Fighter Pillow (bc, gn)
Forces Elèctriques d'Andorra - Pastor (surt l'11 de desembre)
The Free Fall Band - Munster Sights (sc)
Gabriel y Vencerás - San Felices (bc, gn)
Germà Aire - Ball del cel (bc, gn)
Germán Carrascosa y La Alegría del Barrio - Tambor, guitarra y voz (bc, gn)
Glue kids - Santos inocentes (sc, gn)
El Gremio - Mundo aparte (bc)
Gúdar - Pasarás de todo (bc)
Hurricäde - Anachronisms (bc, gn)
Jaime L. Pantaleón - La ley del sí (bc)
Joan Colomo - La Fília i la fòbia (bc)
Jupiter Lion - Brighter (bc)
Kana Kapila - Tambor, Canción y Danza (bc, gn)
Lost Fills - Molt Bro (bc, gn)
Macho - Aturuxo Vudú (bc)
Marasme - De llums i ombres (bc, gn)
Maria Rodés - Maria Canta copla (bc)
Matrimonio - Matrimonio LP (sc)
Me And The Bees - Mundo Fatal (bc, gn)
Miquel Serra - La Felicitat dels Animals (bc)
MKM - Ad Astra per Aspera (bc, gn)
Mourn - Mourn (sc, gn)
No More Lies - In The Shade of Expectaction (bc, gn)
Ohios - Faceless (bc, gn)
Os Meus Shorts - Os Meus Shorts II (bc)
Pau Vallvé - Pels dies bons (bc)
Puput - Marbre Blanc (bc, gn)
Purkinje - La Malaltia (bc) (bc)
Renaldo i Clara - Fruits del teu bosc (bcgn)
Las Ruinas - Toni Bravo (bc, gn)
Samitier - Els tambors són nostres (bc, gn)
Senior i el Cor Brutal - El poder de coler (bc)
Tiger Menja Zebra - Súper Ego (surt el 23 de novembre)
TCN - Segar i Batre (bc, gn)
Tesseire - Tesseire (bc)
Univers - L'estat Natural (bc, gn)
Valius - Fam (bc, gn)
Wooky - Montjuïc (bc, gn)
Xebi SF - Duermevela (bc, gn)







Fotografia de portada: Arxiu
Text: Lluís Huedo
Correcció: Raquel Molina

LLEGIR I ESCRIURE: DESASTRE

$
0
0

Desastre
Fran Fernández
Any: 2014
Editorial: Underbrain Books



Dashiell Collison és un home dur com només ho poden ser aquells que han crescut sota el sol descoratjador del desert americà, un personatge moralista però turmentat. Una espècie de Clint Eastwood futurista, com en Blondie a The Good, the Bad & the Ugly, amb l'única diferència que ha estat transportat a l'any 2078, un futur en el qual les persones s’operen per semblar animals (gatets, gossos, panteres,...). És una experiència que ell mateix descriu així: “Viatjar en el temps és com el sexe anal que tant us agrada en el futur, és ben bé com si et donessin pel cul”.

Aquest personatge és un agent de la llei que viu una història familiar molt semblant a la de la pel·lícula Interestellar, però no tan ensucrada, i que treballa sota les ordres d’un xèrif, que en comptes de nas té un respirador a l'estil Darth Vader. El món on viu està assetjat pel desastre! El Desastre és una malaltia de transmissió sexual, és el mal dels superherois o dels malfactors, encara que qui la pateix es converteix en un marginat. No et mata, però et dóna poders estranys, et pot convertir en piròman o et pot fer assassinar mitjançant casualitats estúpides totes les persones que tinguin relació amb tu.

Paral·lelament, hi ha una raça alienígena, barreja entre el Cèl·lula de Bola de Drac i Els Barrufets, que vol exterminar-nos perquè estan farts de les nostres preguntes, de l'egocentrisme existencial de la humanitat. Un marine de l'exèrcit dels Estats Units ha estat triat per salvar el món, però abans haurà d’elegir si vol salvar el seu membre viril o a la seva àvia de ser cremada viva. Tu què triaries? La història està plena de lliçons de vida. No flirtegis amb la filla del granger o estaràs cavant la teva pròpia tomba. I menys si ets un alienígena de color blau! Els grangers futuristes són terriblement racistes. Però què es pot esperar d’un món dirigit per una divinitat curiosa? Imagina que un indi vestit amb un ponxo estampat amb la bandera americana, i amb un tocat que sembla una espècie de fulla de maria, equipat amb un tauler d’escacs i acompanyat d’un gos petaner, fos el gestor del nostre destí. Absolutament surrealista i delirant!

Desastreés el primer còmic de més de quatre pàgines que comença i acaba en Fran Fernández, un il·lustrador desconegut, completament tocat per l’estela d’en Daniel Clowes, i publicat per UnderbrainBooks, una editorial que fa un parell d’anys que es va estrenar.
Si totes les seves propostes són així de boges, val la pena seguir-los la pista!

Fotografia de portada: Underbrain Books
Text: Aïda Camprubí
Correcció: Montse V. 

COONCERT ENS PORTA SLOW MAGIC, DILLUNS 24 A SIDECAR

$
0
0


Dilluns que ve, 24 de novembre, Cooncert ens porta el concert de Slow Magic a la sala Sidecar. Aquest misteriós productor està girant per Europa presentant el seu segon disc How to Run Away (2014, Downtown Records) i gràcies a aquesta plataforma de micromecenatge musical tindrem l'oportunitat d'escoltar-lo en directe.

Saps aquell grup que t'encanta i que cap dels teus amics coneix? Aquella banda que et veus obligat a gaudir en soledat? La que comentes a la gent i et diu "ah, ni idea, tio" i tu "eh, doncs mola molt, de debò". Segurament no ets l'únic que l'ha descobert al teu entorn i si els hi proposes, els de Cooncertes dediquen a intentar fer realitat els concerts d'aquest tipus de grups i a complir les demandes de fans com tu.
És el cas d'algun fan de Barcelona d'Slow Magic, que se li va acudir proposar que aquest productor electrònic que s'amaga darrere una màscara de colors vingués a Barcelona i aquest dilluns el podrà veure en directe. Aquest ja serà l'onzè "cooncert", una iniciativa que està tenint molt bona acollida entre el públic i que ja ha complert un any de vida. Com ens comenta el Jordi Isern, un dels seus creadors, es tracta de posar a la venda una tanda d'entrades molt barates i vendre'n un mínim per assegurar que el concert es dugui a terme, després també n'ofereixen de més cares, en packs amb pòsters o discos del grup en qüestió. Més enllà del grup demanat pels fans, sempre intenten tenir en compte els grups d'aquí i col·locar-hi un teloner local (ja han tingut a grups com vàlius, Ramon Mirabet o pacosan telonejant). Aquesta iniciativa no només funciona a Barcelona, també hi ha hagut Cooncerts a Madrid o a Múrica, tot i que a la Ciutat Comtal és on més està tirant la cosa. Des de l'organització estan molt il·lusionats amb el concert d'aquest dilluns, ja que és la primera vegada que Slow Magic toca a Barcelona i perquè serà la primera actuació en directe de Tversky, una altra formació de talent local (amb Miquel Serra i Xavi Paradís, de Boreals) que farà de teloner en aquesta ocasió.

Així que ja ho sabeu, si no us voleu perdre aquest enigmàtic artista que defineix la seva música com "el so que fa un amic imaginari i desconegut", no us perdeu el Cooncert d'aquest dilluns al vespre a la sala Sidecar. Segur que ens farà flotar a tots entre els seus beats onírics i les seves melodies tan màgiques com les portades dels seus discos.

Fotografia de portada: SneakyBoy i Luca Venter
Text: Pol Camprubí
Correcció: Pol Camprubí

PUNT I FINAL A L'ESTRAPERLO CLUB DEL RITME

$
0
0

Sis anys celebren enguany, i amb aquests sis es quedaran. L'Estraperlo Club del Ritme tanca les seves portes aquest 2014. La sala de Badalona s'acomiada alhora que celebra el seu aniversari.

Aquí teniu el comunicat oficial:

"Els rumors són veritat i l’Estraperlo s’acaba el 31 de desembre de 2014. Per tant, aprofitant el 6è aniversari de la sala farem diverses festes de comiat durant el mes de desembre, que complementaran la programació habitual.

Han estat 6 anys de bons concerts i festes increïbles, de noves i velles amistats, de gresca i xerinola, de riures desenfadats, de moments apoteòsics i algunes vegades de tristesa, com la vida mateixa, però malgrat tot hem de dir adéu. Tant la pujada de l’IVA i altres impostos, com una important quantitat de multes per enganxar cartells al carrer, i d’altres qüestions econòmiques, ens han portat a una situació insostenible.

La idea que tenim és fer diverses festes de comiat durant el mes de desembre, que seran gratuïtes perquè tothom hi pugui tenir accés (aquí hem d’agrair profundament la col·laboració de tots els grups que hi participen i la intenció dels que hi volien participar i que per manca de temps o disponibilitat no ho han pogut fer) que coincidiran amb el sisè aniversari i que hem organitzat per estils musicals més o menys similars, i així fer un comiat amb molt de soroll, "pocasoltisme" i disbauxa per acomiadar els últims dies de vida de la sala. Un comiat al qual ens faria molta gràcia que participéssiu.

La última nit en vida de l’Estraperlo serà el 31 de desembre, festa de cap d’any, també gratuïta, on actuaran Afganistan Yeyes i diversos dj’s propers, per acabar de rebentar-ho tot.

Gràcies per tots aquests anys, esperem haver estat a l’alçada de tot plegat.

Salut

David & Jordi & Kai"



Adéu a una sala emblemàtica.


Fotografia de portada: Arxiu
Text: Lluís Huedo
Correcció: Pol Camprubí

THE SAURS, DIJOUS 27 DE NOVEMBRE AL CABARET ELÈCTRIC

$
0
0

No ens n'estem assabentant, però The Saursés un dels nous grups que més ho està petant. Han girat per mitja Espanya i acaben de guanyar el prestigiós 26è Villa de Bilbao (el mateix que el 2011 van guanyar The Free Fall Band), així com el Bala Perduda per tocar al passat Primavera Sound. I què significa guanyar un premi? No res. L'important és descobrir i meravellar-se amb l'EP que han publicat aquest any, Dry Finger (Mama Vynila Records) i el directe que gasten. The Saurs fan un garatge-fuzz cantat en anglès que aixeca passions allà on és escoltat.

Així que si voleu, podeu venir a veure el concert que faran als estudis d'iCat.Cat aquest mateix dijous. És gratuït, només cal que envieu un mail a cabaretelectric@icat.cat. Si sou dels 30 primers afortunats, podreu gaudir del directe i, a més a més, us convidarem a una copeta del vi tan bo que cada setmana ens cedeix el celler de la plaça Joanic, Verema i Collita & Friends. Us recordem un cop més que el programa comença a les 21 h en punt i vosaltres hauríeu d'arribar una mica abans per poder-vos identificar a l'entrada de la ràdio




La setmana passada vàren passar pel Cabaret Elèctric Germà Aire. Si us va agradar tant que el voleu tornar a escoltar, o, us el vau perdre i voleu posar-hi remei, seguiu aquest enllaç: Concert de Germà Aire al Cabaret Elèctric

Fotografia de portada: Arxiu
Text: Lluís Huedo
Correcció: Montse V.

ENTREVISTA CREUADA: BEACH BEACH vs LOST FILLS

$
0
0

L’Ensaïmada sound, l’escena sobrassada, la Palau de Marimor Invasion. De moment no s’ha posat títol a tot això que està fent la penya de Mallorca. Potser perquè 1- ningú ha trobat, encara, un nom tant meravellós com els que m’acabo d’inventar o 2- Ens els hem fet nostres, com si visquessin al cantó de casa. I segurament és així. Amunt els Països Catalans i el veïnat de Magalluf. La millor manera de normalitzar-ho tot plegat és, segurament, fer-ho així. El primer de tots teixir aquests ponts no va ser Jaume I i sí David Meca, nedant entre Barcelona i Menorca com si anés a les Medes. El cas és que d’aquelles boniques i caloroses illes estan sortint molts grups nous com els Antònia Font o Osifar que ens encanten. Entre aquesta fornada hi ha els Lost Fills i els Beach Beach, els primers presenten un EP de versions de Pavement, els segons el seu nou (i celebrat) disc: The Sea. I els dos ho fan junts aquest dissabte a l’Almo2bar de Barcelona. De l’escena mallorquina, de les diferències entre la vida aquí i allà, de la joventut i del tants coses a fer i ens queden tan poc temps per fer-les parlen Joan Cabot (de Lost Fills) i en Tomeu Mulet (de Beach Beach) en aquesta entrevista creuada. Feta amb el xat del Facebook però demostrant que al xat del Facebook s’hi poden tenir converses interessants.

Tomeu: Com així heu tardat tant d'adonar-vos que s'única sortida per a un grup mallorquí és fer versions de revetles?

Joan: (rialles) Sí, és cert que gairebé ens han fet més cas ara que hem fet versions de Pavement que quan hem tret els nostres propis temes, però fins a cert punt ho veig lògic i tampoc és que ens hàgim convertit en un grup de revetles. Sempre hem fet alguna versió en els directes i ara que presentam l'EP en feim unes quantes més de l'habitual, però a la vegada la idea era fer-nos un poc les versions nostres i crec que ho hem aconseguit un poc. A més, crec que ja ni els grups de revetles treuen res de la música.
Voltros, a més, sou un grup mallorquí i no feis música de revetla i tampoc vos va malament. Quan em parlaves del disc nou em deies que ningú l'entendria i, almanco per la gent que tenc a prop, tenc la sensació que ha agradat, no?

Tomeu: Perquè sa gent q tens a prop s'acosta a sa quarantena i beu gintònics mentre escolta M80... I es nostro objectiu és fer veure que això tampoc està malament. En aquesta vida no tot és garage-pop-renouer i/o cançons frívoles sobre follar i fumar cigarros. Com bé diu en Púter, "sensibilitat sempre”.
(tot i que es garage-pop-renouer i ses cançons frívoles sobre follar i fumar cigarros mos encanten, però sempre que volem anar de "malotes" no mos surt).

Joan: Amb Lost Fills et diria que, potser no és garage, però sí pop renouer i que follar i fumar és un dels temes centrals de la nostra música . O no follar i fumar, més ben dit.

Tomeu: De totes maneres, un grup sempre hauria de tenir una part lúdica. Antònia Font cantava allò de "que el món sigui sempre dels aficionats", però, en quin moment Lost Fills passa de ser una excusa per quedar i beure Aurum a La Soledat per centrar-se a fer cançons, experimentar amb es so i beure Aurum a La Soledat?

Joan: El tema és que malgrat que sempre facem broma sobre nosaltres mateixos, ens ho prenem molt seriosament. El que passa és que no deixam de ser conscients en cap moment quin punt ocupam en l'ordre de l'univers: La Soledat. En Pep i jo som dos tios bastant intensos. A mi me costa no fer les coses al 200%, no va amb mi, si toc en un grup som incapaç de prendre-m'ho com un passatemps. En el cas d'en Pep és encara més crucial perquè ell viu d'això, no gràcies a Lost Fills, òbviament. Des del primer assaig ja quedava clar quins eren els paràmetres: passar-ho bé, però també esprémer les cançons i el grup fins on puguem. No sé si experimentar és la paraula correcta, però sí provar coses. Se'ns acudeixen mil bogeries que després convertim en realitat (com gravar un EP de versions de Pavement o fer una cançó titulada "Pollença Fried Chicken") i l'actitud és sempre la mateixa: dos benastres atrapats en una adolescència cada cop més criminalment immadura fent allò que els rota. El que passa és que en Pep és molt bo i la seva bogeria està molt ben estructurada.
També compta el fet que assajam a Favela, que ara mateix és un dels millors estudis de Ciutat, això ens dóna temps i mitjans per fer bestieses que no ens podríem permetre si haguéssim de pagar hores d'estudi.
En canvi en el vostre cas, jo sempre vos he vist com dos tios supercentrats, que tenien clar el que volien i com volien aconseguir-ho, una cosa admirable per la vostra edat.

Tomeu: Què creus que volem i com?

Joan: D'entrada sempre heu tengut una curiositat i gustos musicals inusuals en la vostra generació i diria que sempre heu vist clar com funciona el món i heu triat la vostra opció a l'hora de conduir la vostra música. A mi em flipa poder parlar amb una gent de la vostra quinta sobre Flying Nun o The dB's, que no són per res referències habituals avui dia. Per altra banda, pel fet de venir del punk i l'emo sempre vos he vist amb les idees molt clares pel que fa a què significa ser un grup independent, que bàsicament vol dir sopar malament, dormir poc, que te vegin tocar 10 persones i carregar els teus trastos sempre.



Tomeu: Sí, però de totes maneres tampoc te negaré que per noltros sempre hi ha hagut un objectiu de "dignificar" la nostra situació (que no està renyit amb res del que has dit, simplement que hem de pagar uns lloguers i unes factures) que per una cosa o altra no hem aconseguit. Per regla general som el típic grup que qualsevol promotor enganxarà per 4 duros "porque tiene muy poco presupuesto" mentre se'ls gasta amb qualsevol altra persona, com si gravar discos i posar benzina a una furgoneta també se pogués demanar com a favor. "Pero la sala estará llena y os haré tope de promo"
Dit això i personalment crec que després de 8 anys de tocar no és que tenguem clars els objectius del grup (perquè crec que cadascú el té per una cosa diferent, a part de per quedar amb els amics, fer cançons i anar pels llocs quan se pot), sinó que tenim clar per què tenim Beach Beach.

Joan: I per què teniu Beach Beach?

Tomeu: En el meu cas perquè ara mateix és l'únic projecte que tenc a sa meva vida (en termes absoluts) en el qual he apostat i sa cosa pareix que ha tirat endavant, més o menys. En general el tenim pel que t'he dit abans, quedar, fer cançons i anar pels llocs. Que ens agradaria petar-ho? Com a tothom, però a mesura que te fas gran veus que ses circumstàncies, que són coses que vénen "de sèrie", són les que són i surt més a compte gaudir del trajecte.

Joan: En aquest sentit, te sents músic? Vull dir que si penses que ara mateix sobretot ets músic abans que dissenyador o qualsevol altra cosa. Jo sempre m'he sentit un intrús en tot, fins i tot amb el periodisme i això que fa més de 15 anys que m'hi dedic.

Tomeu: No, no. No me sent músic, i tocant amb en Pau, en Lluís i n'Àngel, manco. El que vull dir és que Beach Beachés el darrer que me queda que en 8 anys ha aconseguit arrancar i no ha fet un pet com es coet Challenger. Ergo, convé cuidar-lo. I això de s'intrusisme... Dubt que si en Pep Toni no te vés mínimament vàlid, no seguiria tocant amb tu. De totes maneres, ara que heu ficat en Jorra, entenc que faci un poc de vertigen estar tocant amb gent "que en sap", no?

Joan: És com ser n'Abelardo i jugar amb en Romario i n'Amor i tots els altres. De totes maneres crec que en Jorra i en Pep són d'aquells músics molt molt bons per als quals el fet important no és tocar bé, sinó tocar alguna cosa amb sentit. De fet, darrerament estam obsessionats a simplificar les coses i no complicar-nos la vida més del necessari. Pensa que el primer i bona part del segon disc de Lost Fills estan fets a partir de cançons que en Pep havia compost fa deu anys, quan començava, i ara és molt difícil que li surti un tema igual. És impossible que desaprengui el que ha après al llarg d'aquests anys.

Tomeu: Una cançó de més de minut i mig és progressiva, i no val la pena. A més, n'Abelardo va arribar a ser internacional. Supòs que per jugar amb aquests cracs, també en podem aprendre, els mediocres, d’això.

Joan: Sí, al final és això: el que mola més és tocar amb gent que en sap més que tu i aprendre coses. Tocant amb en Pep i amb en Jorra aprens coses cada dia i que dos músics com ells vulguin tocar amb tu i no amb un altre te dóna confiança. Però ja te dic, per mi no és important tocar bé. Me conform amb no tocar malament. Però sí que és important que la música tengui un sentit i una intenció i que la cosa funcioni.

Tomeu: Clar això sempre.

Joan: Una cançó és més que la suma de les seves parts.

Tomeu: Jo sempre vull que ses cançons sonin com un bloc. Quasi amb una rotunditat militar, sigui una cosa lenta o una cosa rapida.

Joan: I ho heu aconseguit. A mi el disc nou m'ha agradat molt i encara me va agradar més veure el grup com les defensava en directe. Els temes nous hi guanyen molt. A més, no siguis modest, que tu tens molt de pes en la composició.

Tomeu: Bé, si passa això és perquè en Lluis i n'Àngel ja no són músics que vénen i toquen, sinó que som membres de ple dret. I ses lletres sempre les he fetes jo i a poc a poc vaig duguent esquelets de cançons al local. El que sí que sempre me fix és que es baix faci com de "ciment" a sa cançó.



Joan: Ara que Lost Fills tenim baixista, tot ha agafat una altra volada. Al final la base rítmica és la base rítmica.

Tomeu: Sí. Clar. A mem. Si un s'educa musicalment amb grups de guitarres des 90, sa majoria enterra es baix i acaba essent una cosa molt testimonial, pero si després te poses a escoltar R&B o Soul, o fins i tot grups com Fugazi, que sa influencia d'en Joe Lally és sa música negra, comences a veure sa importància que té com a element que empasta, sobretot en un concert. I això en Jorra ho sap fer molt bé.

Joan: De fet, Assera EP ho va mesclar en Pep com si fos un disc de hip-hop. Era la referència per tractar la base rítmica. A mi el rap me mola molt.

Tomeu: El millor és mesclar sense por, per molt que després fugir d'aquestes coses te tanqui portes pel que fa a l'interés general.

Joan: Vinga, reprenem-ho. Però vosaltres sou un grup amb cert reconeixement. Creus que hi té a veure que opereu des de Barcelona? Jo sempre he pensat que en part als grups mallorquins els ve bé això d'estar fora dels eixos de la vida cultural.

Tomeu: Què vols dir amb això de reconeixement?

Joan: Que dins els cercles musicals estau ben considerats. No dóna a menjar, però algo és algo.
Tomeu: voltros també hi estau! Haha. No ho sé, però al final no sé què és millor, si està ben considerat en un cercle petit o que la gent te vengui a veure… Abans només m'importava l'opinió dels músics, però de cada vegada més, l'exclusivitat de les coses me fa mania, jo no vull que ningú tengui la sensació que Beach Beach hagi de ser una cosa per a iniciats. Això no té res a veure en sonar comercial, és una actitud més bé inclusiva. Sempre he tengut traumes per quedar-me fora de cercles únicament perquè en aquests no hi té cabuda tothom.

Tampoc crec que ho sigui. De fet, pens que és més mal d'entendre Lost Fills que Beach Beach.

Tomeu: Sí? Lost Fills té unes referències ben clares (vegi's el que presentau dia 29) i dins un moment i un espai com és l'actual no crec que sigui mal d'entendre Ara hi torna a haver un gust general pels 90's que fa 5 o 10 anys no era tan patent…

Joan: Val, les vostres referències són menys òbvies, però el resultat entra fàcil. A més, nosaltres feim servir el sentit de l'humor, que això és sempre un suïcidi artístic perquè la gent vol que sembli que fas una cosa seriosa, encara que estiguis cantant la cançó d'amor més carrinclona del món.

Tomeu: Uh, això sí que és vera. Ja te dic, ara o has de xerrar directament que ets un malote que fumes pitis i folles a 4 mans o has de fer discos conceptuals sobre una espècie de granota de Madagascar a punt d’extingir-se.

Joan: Clar, a la gent també li mola això: allò que no entén i que, per tant, pensa que és profund.

Tomeu: Xerrar sobre sa teva vida o sobre es sentiments de manera normal, de manera que qualsevol persona s'hi pugui sentir identificat, està ben passat de moda. Senyal que sa gent té una vida ben trista i un món interior que brilla por su ausencia.

Joan: O no. La tesi aquesta Alta Fidelidad, que som el que escoltam no és del tot certa. El que escoltam sovint només ens diu qui voldríem ser, no qui som en realitat.

Tomeu: Cert. De fet de cada vegada me sent identificat amb això.

Joan: Jo voldria ser n'Ian MacKaye, darrerament.

Tomeu: A mi m'agradaria ser "Atila el Huno" i deixar un rastre de mortaldat al meu pas, haha.

Joan: Perquè te fas gran i a mesura que et fas gran, si ets prou intel·ligent, et converteixes en un ésser rancorós. És una putada, però és així.



Tomeu: Joder, no és que me faci por ser gran o tornar-m'hi, de fet m'agrada que per fi se me deixi de considerar jove perquè era sempre sa puta excusa de sempre. Però bé… tornant al tema que en realitat el que escoltam ens diu el que ens agradaria crec que és totalment certa i està relacionada amb es fet, crec, que molta gent, precisament, se fica a tocar un instrument perquè vol ser qualcú en concret (sol passar a edats primerenques).

Joan: Però això està molt bé. En el fons és molt punk: intenta ser qui vulguis ser no qui te diuen que ets. Jo estic a favor. Que la gent toqui i s’expressi. Per això estic en contra del budisme. Te diu que has de deixar de tenir desitjos per deixar de patir, però és que els humans som els nostres desitjos. La frustració va amb el paquet.

Tomeu: Ah, clar, això molta de gent no ho entén. Per exemple, ma germana sense anar més enfora. Té 4 anys manco que jo i sa tia no entenia es fet que amb 15 anys anar a un concert on tens un tio tocant a fondo a dos pams de tu, que és igual si sona bé o malament, però estàs amb gent de totes ses edats i veus que tu realment també ho pots fer crec que és una de ses revelacions més guapes que te poden passar. És igual si després es teu grup dura 2 setmanes, és aquesta constatació a sa puta cara de "si jo ho faig, tu també ho pots fer”. La frustració és el revers obscur de tenir uns desitjos una o dues talles massa grans…

Joan: Com jo quan intent fer una cosa amb la bateria que no me surt o ens passam dues hores donant voltes a un tema i no acaba de funcionar. Quan assajàvem "molt BRO" hi va haver moments realment frustrants perquè alguns dels temes els havíem fet gravant-los i després ens va costar un ou que s'aguantessin sense les pistes de més que havíem gravat a l'estudi.

Tomeu: Ja, això passa. Però bé, jo pens que sempre que fas una cançó, almenys en aquests estils, has de pensar en com t'ho arreglaràs en directe. Que no ets Delorean, vamos.

Joan: Sí i no. En el primer disc vàrem ser molt puristes amb això, gravant molt poques pistes extres, però després amb "molt BRO" volíem un so més elaborat. En part perquè pensàvem que les cançons ho demanaven, però també perquè crec que el directe i el disc són dues coses diferents. De fet, de cada cop me rebenten més els grups que sonen igual en directe que en disc. Per això me pos el CD. Està clar que les cançons s'han d'aguantar, en els dos formats, però també pens que una cosa i l'altra no els has d'escometre amb la mateixa actitud.

Tomeu: Bé, però això és tan fàcil com sonar més alt o tocar més ràpid, si fas rock.

Joan: El problema amb "molt BRO"és que hi va haver detalls que havien sortit a l'estudi que després eren molt importants per a què la cançó aguantés i ens ho vàrem haver de currar.

Tomeu: El que no pots fer de sobte és començar a tocar amb metrònom perquè vols que es sinte que se sent a l'esquerra se senti en directe, duu un puta teclista i llestos… Per això heu acabat ficant en Jorra?

Joan: També perquè crec que ens havíem avorrit un poc de ser dos. Teníem temes nous i no acabàvem de trobar-li la gràcia. A més, hem fet un munt de concerts en pla demencial i crec que ens hem cremat un poc enguany. Res xungo, només un desgast lògic, i ficar una persona més, i a més algú com en Jorra, ens dóna vidilla. Supòs que a vosaltres també vos la degué donar ficar en Lluís i n’Àngel.

Tomeu: Noltros ho necessitàvem. primer per una raó logística però també per una raó creativa: t'acabes sentint molt tot sol. Bé, xerr per jo. Necesitàvem gent amb qui connectar, sortir a fer cerveses, que no escoltés el que escoltam noltros

Joan: Ells són (encara més) joves, no?

Tomeu: Sí, però ja no estam en una fase de fer bandera de sa joventut. tots estam entrats dins sa vintena. És lo que mos toca fer. Després de 8 anys i més de 100 concerts, 2 discos i un EP i una maqueta, si no has après res… Per molt jove que siguis...

Joan: Creus que encara se vos considera un grup jove?

Tomeu: De cada vegada menys. A Catalunya hi ha grups més joves que noltros que estan fent molt. Power Burkas, Mourn, Free Fall Band…

Joan: The Saurs…

Tomeu: Sí, i me pareix bé



Joan: A Mallorca en canvi el relleu sembla més llunyà. Hi ha grups joves, però aquí no tens les mateixes opcions que a Catalunya i te trobes més a progressar, a rompre la barrera grupet d'amics/projecte seriós i amb projecció.

Tomeu: Bé. Noltros ho hem fet, dins el que cap. Vàrem estar 3 anys tocant a Mallorca antes de partir. I Oso Leone. Last Dandies en es seu moment…

Joan: Però voltros viviu allà. Això és jugar amb avantatge.

Tomeu: Quin? Això no té res a veure. Mira Oso Leone, on viuen i tot el que fan.
Ara mateix no té gaire a veure, fa 2 o 3 anys sí.

Joan: Sí, no t'ho neg. De fet, no crec que la insularitat sigui una excusa per a res, però sí que me sembla que és un condicionant. No un impediment, però sí un condicionant.

Tomeu: Sí, això n'és un altre. Però bé, és que jo ja no te sé dir si és millor o pitjor.
Arriscant-me a sonar pesseter, a Beach Beach se mos sol tractar com a grup de fora a nivell de promoció i com a grup local a nivell de caixet. Tant a Mallorca com a Barcelona, per regla general. O sigui que feta sa llei feta sa trampa.

Joan: Ja. Jo de vegades me deman què ha de fer Beach Beach per tocar de cap de cartell a Mallorca. Sembla mentida.

Tomeu: Li deia s'altre dia a n'Albert de La Castanya una cosa semblant, però referent a anar a un lloc i cobrir despeses. Me va venir a dir que en aquest món convé no fer comparacions, però vivim en una societat classista i passen aquestes coses. Sempre hi haurà algú que amb la meitat d'esforç aconseguirà el triple venent més o manco fum. És una llei contra sa que un no pot lluitar, és millor gaudir del que un té, perquè si no t'acabes comprant una escopeta.

Joan: Això, neng, és la gran quimera del nostre negoci: anar a tocar i no perdre pasta. Guanyar-ne ha de ser la puta hòstia.

Tomeu: Ah,no, clar. I jo m'estim més anar a tocar que no quedar-me a casa. M'és igual, jo tenc un grup per tocar. Però de vegades, t'hi poses a pensar…

Joan: I jo també tenc el grup per tocar, però de vegades t'has de plantejar si t'ho pots permetre.

Tomeu: Clar. D'això va fer-se gran. Hahaha.

Joan: Quan vàrem muntar LF en Pep ja havia fet totes aquestes coses, i com que jo vaig entrar amb ganes l'he arrossegat pel món sense treure un duro, pobret.

Tomeu: Hahaha…Però es tio encara ho fa! Deu ser per qualque cosa.

Joan: Ara intent ser més fred, però així i tot de vegades, muntant concerts, veig clar allò que duc 15 anys de puta i encara no sé remenar el cul.

Tomeu: Arran de La Castanya he acabat coneixent en Rick Froberg o en Ted Leo i pens "però miral's a ells! Han fet això des que són adolescents amb una dignitat que ja mos agradaria a molts de noltros!"

Joan: Sí, si en el fons ens encanta tocar a tots dos i ens ho passam de puta mare fent-ho, fins i tot els bolos més mal pagats, demencials i amb pitjors condicions. Quan vas a tocar coneixes gent de puta mare. Per mi és el millor dia de la setmana, quan tenim concert. Amb les sortides a fora vius les coses amb una intensitat pròpia. És una experiència molt guai. Al final és gairebé més guai el que passa abans i després dels concerts que el concert en si mateix, que no te n'assabentes i ja ha acabat.

Tomeu. Cert. De fet és pel que crec que hauríem de tenir un grup.

Joan: Jo el tenc per això. De fet, no entenc els grups que es passen la vida assajant dos cops a la setmana, si no és per tocar o gravar o fer alguna cosa.

Tomeu: I són sa majoria, però bé, aquest és un altre tema, són altres motivacions, suposo, motivacions que no puc entendre, sa veritat.

Joan: No, jo tampoc les entenc, però me semblen respectables. Amb FEA assajam a Son Pardo i hi ha grups que no tenen ni nom que van allà cada setmana i toquen de collons i potser mai sortiran del local.

Tomeu: I el que se perd sa gent! Creus que en tendràs a bastament? Hahaha.

Joan: Hehehehe. Crec que ens falta una mena de final. Però sí, hi ha prou teca. De fet, crec que ho deixaré totalment.

Tomeu: Bé. revisa-ho i si falta res, en xerram.




Fotografia de portada: Atletic Balears
Text introducció: Jordi Garrigós 
Correcció: Montse V. 

COM CONTINUAR UNA GUERRA

$
0
0
Tiger Menja Zebra
Súper Ego
Any: 2014
Discogràfica: Music or Nothing
Tiger Menja Zebra van debutar sense notorietat els primers mesos, però de cop, semblava que tothom girava la vista cap a ells. El seu debut, Com començar una guerra, va impactar i estranyar, va costar que es decidís la opinió de la crítica però al final va quallar. Ara, dos anys després, ataquen amb nou material que, per començar, direm que no decep en absolut. Un pas més en una carrera que sembla voler forjar-se a foc.

"Quan sigui el botxí, t'apuntaré al cor. Quan siguis l'acusada, pensaré en tu. Quan estiguis entre el públic, surt del mig. Quan em cansi de tu, ens follarem". Esbossa el segon tall, la primera cançó cantada, "L'odi és una altra forma d'amor". La guerra no ha acabat. Tan sols acaba de començar.
En moments històrics de sacsejada social, la fermesa i les ganes de sang augmenten. Telenotícies rere telenotícies, el pols s'impacienta. Necessitem una fuita. Tiger Menja Zebra la troba al propi grup. Llençant ous contra icones musicals, destrossant el seu material, o escridassant el més enllà. Jo trobo la fuita comprimint el puny, serrant les dents i escoltant a tot volum aquest Súper Ego. Potser ara mateix no som al carrer amb pancartes, però la mala llet la duem a sobre.

Començarem amb el to més negatiu del disc: ha perdut sorpresa. Així com l'impacte inicial de banda nova va explotar a la cara de l'oient, amb aquest Súper Ego premem el play amb esperances, amb una idea del que volem que soni i una il·lusió de que trigarem unes mil·lèsimes de segon a atrapar el que s'està reproduint, aquest jugar a sentir que està passant. Per altra banda, també perd en explosibilitat i virulència. No és que no n'hi hagi. N'hi ha a doll, però no amb aquella intensitat punk del debut.

Això és tot el que es pot dir com a negatiu.

Hi ha dues maneres d'afrontar la davallada humana que pateix el sistema endèmic: apagar tot sistema de comunicació i aïllar-te a un lloc remot, o prendre part, revelar i revelar-se. El primer cas és sovint l'escollit pels porucs, incrèduls, partidistes i altres. El segon cas pels somniadors, pels il·lusos, pels kamikazes. "El meu primer dia al poder, ordeno arrancar totes les arrels."

Aquests dos apunts també es poden llegir en clau positiva. El disc és molt més controlat, la juguera està més pensada i refinada. Les explosions d'adrenalina estan programades mil·limètricament, els surt, de nou, aquesta dèria post rockera de textura en amunt i explotar-la en un clímax, com podem escoltar clarament a "Poder". També se'ls denota tot sovint que presencien ulls al seus clatells. El debut, com astracanada, com a voluntat de trencar amb el seu passat amb Camping, i per l'absència de descendència sonora coneguda, tenia aquella frescor que només tenen els debuts.

Súper Egoés més del mateix. Més harmonitzat, més pensat, però més del mateix. Si et va agradar Com començar una guerra, t'agradarà Súper Ego, si no, no sé què fas llegint això.

Escull. Què has escollit? On et situes? Amb els kamikazes? "Avui és un dia perfecte per començar a cremar-ho tot, i ens farem palles des de dalt d'un pont, mirant… Com el nostre món es desintegra, com es torna tot vermell."

El que sí que han millorat notablement és la manera de cantar en català. Sense tenir cap referent al cap, creen un estil propi allunyat de comparacions. Aportant, així, un altre mode d'usar la llengua a l'imaginari col·lectiu.

Així com en l'administració de textures més fluïdes i/o denses.
L'harmonització estranya de juxtaposició de climes funciona. Si bé en un primer moment poden sobtar o estranyar, amb ben poques escoltes, cançons com "Formo part d'una Societat Secreta" ja calen amb les seves formes sobtades i amorfes. De la contundència a la volubilitat en menys de mig segon.

Súper Egoés una societat secreta. "És secreta, ara ja ho saps". És molt fàcil entrar-hi. Només t'has de sotmetre a les següents regles: "No tindràs altre Déu que el PODER. Plaer i Eufòria seran la conseqüència de l'exercici del PODER. Excita la bèstia que en tu habita perquè destrossi tot el que trobi al seu pas. Eradica la paraula por de la teva realitat. Imposa, però, el terror al teu voltant, fes que s'estengui com una plaga. Realitza de tant en tant alguna tasca reparadora de la devastació que has ocasionat, potser algun dia convingui mostrar-te com un ésser magnànim o una innocent víctima."

A les acaballes d'aquest 2014 ens arriba un disc majúscul, un petit pas per Tiger Menja Zebra però un cop de puny sobre la taula del calendari.

Ara falta veure com ho porten al directe, ja que la meitat del material se l'han carregat al vídeo de presentació del disc. Igual que el bateria, aquest "Batman Latino" que arramblen contra ferros, plats i fotos de l'amic d'en Quique: llencen el cos humà del seu propi bateria.
Els vídeos de Tiger Menja Zebra són tot un altre món a comentar, però havent vist la popularitat de l'anterior i aquest, esperarem que surti el futur videoclip oficial per dedicar-hi un post sencer.
Centrem-nos en la música, i desitgem una posada en directe d'aquest Súper Ego al més aviat possible.



Els títols dels temes han estat extrets del text "Súper Ego" de Jesús Olvera que acompanyen la música al llarg del disc. Com els 30Hz, que sonen profundament durant tot el disc i que ja han causat algun desperfecte en altaveus.

"Però és que no ho enteneu? Esteu derrotats, castigats. Ningú us pren seriosament. Continuarem seguint el vostre rastre de mort."

El disc us el podeu descarregar gratuïtament al seu bandcamp:





Fotografia de portada: Arxiu
Text: Lluís Huedo
Correcció: Pol Camprubí i Raquel Molina

EL RESULTAT

$
0
0

Pels dies bons
Pau Vallvé
Any: 2014
Discogràfica: Autoeditat-Autofabricat

I ja tenim aquí el tercer. Un cada dos anys com mana el cànon mínimament professionalitzador. Mètode i dedicació, els resultats parlen per si sols. A primera escolta costa trobar diferències evidents en comparació a els treballs precedents. Una nuvolosa que et diu: "sí, és nou, però continua sent ell". A mesura que s'avança tens més pistes. La feina d'artesà en cuidar aspectes com el so que s'embolcalla en una successió d'ecos i reverberecions. On cal sumar-hi unes cançons que, en el cas que se'ns presentessin més despullades, s'aguantarien igualment per si soles. A partir d'aquí, anar fent o anar jugant, ja sigui amb tempos més reposats com "La fosca arriba" com d'altres sensiblement més ràpids com "En càmera lenta". Ja ho tindríem.

Sense deixar de moure'ns en aquest espai temporal complex que són les primeres escoltes, crida molt l'atenció "Benvinguts als pirineus". Repassant cançons anteriors m'ha costat trobar una de similar, en el que els tempo alegre es mantingui de principi a final. En certa mesura, i potser només a nivell de concepte, em recorda a la versió de "Headmasters ritual" dels Smiths que va fer Radiohead en el seu moment. Altres moments que queden gravats casi sense voler és "Hi ha cops que no pot ser". Aquell theremin, ara tan present ara tal lluny, junt amb una estructura in crescendos que combina són acústics amb l'electrònica més desinhibida, cançó que ja deu pagar un directe. Com a mínim s'intueix així. Ha estat precisament en aquest moment en que es descobreix un salt qualitatiu, o almenys m'ho ha semblat pel que fa a les lletres. El propi final de “Hi ha cops que no pot ser” juntament amb “Camions que porten camions” o “Res no és important i tot ho és molt”. Més aforístic i punyent que mai. Un pas endavant.

Sempre es bo deixar les curiositats o els rècords més íntimament lligats a la primera persona pel final, en la mesura que de veritat hi hagi un bon lloc on posar-los. Sigui com sigui, no m'he pogut estar-me de mentre escoltava el disc recordar que el primer cop que vaig veure Pau Vallvé va ser a Banyoles. Aleshores, cantava sota un altre nom, però ja es deixava entreveure que de talent anava bastant sobrat. Ara em podria fer l'interessant dient que aleshores ja es veia que acabaria allà, que feia per ell i l'ambient l'acompanyaria a composar. Sigui com sigui, el que ell mateix cantant ha definit en els crèdits com a “un bon any” queda palès un cop t'has escoltat el disc suficient vegades com per copsar tots els detalls. No sé exactament perquè, però d'alguna manera queden resumits en la cançó que acomiada el disc, “La mirada de la gent que no pot més” on tot quadra per poder tornar a començar.



Fotografia de portada: arxiu
Text: Joan Palahí
Correcció: Montse V.

'THE AFFAIR', LA CONSTRUCCIÓ D'UN ROMANÇ

$
0
0

Se sol dir que tota historia depèn del punt de vista des del que s’explica. Aquesta sembla ser la premissa de The Affair, nova proposta de Showtime que narra les conseqüències d’una aventura extramatrimonial des de la perspectiva dels dos principals implicats. Aquesta sèrie, més propera al thriller que al drama romàntic malgrat el que pugui semblar, té en la seva estructura narrativa un dels seus principals atractius, gairebé a la mateixa alçada que els paisatges dels Hamptons on transcorre l’acció.
La primera comparació és inevitable: The Affair recorda molt a True Detective. Com en el súper èxit de l’HBO, aquí trobem els capítols dividits en dos. Alison i Noah expliquen per separat a un investigador de policia com va començar la seva relació i com aquesta s’intercala amb diferents esdeveniments que van succeir durant aquest estiu a Montauk. A mesura que avança la narració ens adonem d’una cosa que tots sabem però a vegades oblidem: la memòria és selectiva i una mateixa experiència es pot viure de formes molt diferents.

Una de les conseqüències del joc que ens plantegen els creadors de la sèrie, Sarah Treem i Hagai Levi, és un estat de constant suspicàcia. Les divergències en les versions d’ella i d’ell es deuen a una voluntat d’enganyar a l’interlocutor o realment és fruït d’una memòria alterada? Quina versió és l’autèntica? Es troba, com deia Aristòtil, en el punt mig? La relació amorosa s’entrellaça amb un misteri policial que desconcerta a l’espectador. Deixant de banda el dubte elemental que ens trobem com a espectadors, la narració dividida ens permet veure la construcció dels elements femenins des del punt de vista masculí i viceversa.

En el cas de Noah, recorda Alison amb tòpics vinculats tradicionalment al gènere femení mentre que ella s’allunya totalment d’aquesta visió en la seva descripció. En aquest sentit dels patrons masculins i femenins que encara avui en dia es fan servir per explicar el gènere contrari. Un dels encerts d’aquesta ficció és la parella d’actors protagonistes, Dominic West i Ruth Wilson. Ambdós interpreten amb una naturalitat desarmant aquesta intrigant relació extramatrimonial. Els dos saben matisar la seva actuació per cada un dels punts de vista que mostra la sèrie. El Noah que mostra la versió d’Alison no és el mateix que el de la seva versió ni el que en el temps present està davant de l’investigador policial. Aquest repte posa a prova la subtilesa dels dos intèrprets i ells són capaços de superar-lo.



Fotografia de portada: Showtime
Text: Alejandra Palés
Correcció: Pablo Gerschuni

L'ACOMODADOR #66 · NOVA JORNADA DEL FESTIVAL CINE LOW COST

$
0
0

El proper dijous 5 de desembre, l’Arts Santa Mònica de Barcelona torna a ser punt de trobada del cinema més alternatiu amb una nova jornada del Cine Low Cost, un festival que va començar el 2012 i que en aquest cas se celebra en format reduït com a aperitiu de la seva tercera edició, que arribarà l’any que ve. Ideat i impulsat pel Miqui Otero i la Desirée de Fez, el festival Cine Low Cost ha fet molt més soroll del que sembla des que va començar a rodar ara fa dos anys i mig, i aquest cop tornarà a comptar amb una bona llista de noms de l’escena audiovisual més alternativa, a més d’algun convidat de gran prestigi.

I és que no qualsevol festival de cinema pot presumir de comptar amb l’actual guanyador de la Conxa d’Or a Millor Pel·lícula i la Conxa de Plata a Millor Director del Festival de San Sebastià; és més, no qualsevol festival de cinema pot dir que en va ser el trampolí a la fama. Dic això perquè, abans de triomfar a terres basques amb Magical Girl (2014), Carlos Vermut va presentar la seva opera prima Diamond Flash (2011) a l’edició inicial del Cine Low Cost. En aquesta edició hivernal, el director madrileny tornarà a ser-hi fidelment per oferir una anàlisi del film Entre tinieblas (Pedro Almodóvar, 1983), posant-lo en comú amb la seva obra. Les imprevisibles reflexions de Vermut seran la gran atracció del festival.



Prèviament, es projectarà l’estrena de Searching for Meritxell (Juan González y Fernando Martínez, 2014), la primera pel·lícula del col·lectiu Burnin' Percebes, que amb un nom així no fan presagiar res ordinari. I efectivament no ho és, ja que es tracta d’un llargmetratge que combina un humor molt personal amb imatges que mesclen l’acció real amb captures d’internet; i sí, tot apunta a una paròdia de Searching for Sugar Man (Malik Bendjelloul, 2012). Per si faltaven al·licients, hi apareix gent com Miguel Noguera, Venga Monjas o Álvaro Carmona.



La jornada Cine Low Cost tancarà amb música, i naturalment lligada també al cinema. L’encarregada serà la banda independent barcelonina Elsa de Alfonso y Los Prestigio, que farà un concert inspirat en la primera etapa del cinema de Pedro Almodóvar; és a dir, sexualitat de totes les formes possibles, descontrol, provocació, descaradura, “movida” i humor gamberro. Com sona tot això en un concert? Caldrà anar-hi per comprovar-ho!

Les activitats d’aquesta edició de butxaca del Cine Low Cost començaran a les 18:30 del proper dijous 5 de desembre. El lloc, com sempre, l’Arts Santa Mònica. Ah, i òbviament l'entrada és gratuïta.

Fotografia de portada: Cine Low Cost
Text: Martí Aragonès
Correcció: Pablo Gerschuni

UN DIVENDRES COM QUALSEVOL ALTRE (per Marta Millet)

$
0
0


Estic una mica alarmada (per no dir cabrejada i alterada) per dues coses que han passat durant la darrera setmana. Per un costat, la multitudinària inauguració, al centre comercial El Triangle de Barcelona, de la botiga estatunidenca Urban Outfitters. Per l’altre, l’assabentar-me que s’ha anat imposant els darrers anys la celebració d’un tal Black Friday a casa nostra, seguint com sempre la tradició del país que determina per bé i per mal la majoria dels nostres actes i gustos, més enllà de la nostra consciència. Ho dic com a fet, sense drama tot i ser dramàtic, que quedi clar.

La setmana passada vaig rebre l’estranya “invitació” (ho poso entre cometes, perquè evidentment era cosa de Facebook) a la inauguració d’aquesta botiga eminentment de roba, que també inclou una infinitat d’objectes diversos i superflus, quatre caixes de vinils, i suposo que al final el que ofereix deu ser una mena d’estil de vida a través dels seus objectes. En definitiva, tots ens acabem definint parcialment a través del que tenim a casa i, sobretot, de les fonts on obtenim tals objectes.

En qualsevol cas, vaig entrar al citat “event” i vaig veure que milers de persones havien clicat “assistiré”. Milers. 7.054 diu que hi han anat a dia d’avui. M’han explicat les cues que hi havia per entrar-hi. Com si la botiga desaparegués al dia següent. Gent fent-se autoretrats com si estiguessin al Machu Picchu, altres picant amb pals unes pinyates que regalaven cupons de descompte, diners per gastar a la botiga, o potser només llaminadures. Qui sap. No hi vaig anar, i només puc defendre els meus prejudicis amb els fragments de relats pescats per aquí i allà. Com si els magatzems de tot allò que venen fossin buits i aquell mateix vespre fos la darrera oportunitat de comprar una brusa, espelmes en forma de gat, o el que sigui que hi venen.

Tinc 22 amics a qui al mencionat FB els agrada Urban Outfiters, a 21 H&M, a 18 American Apparel i a 22 Nescafé. A 50 els mola Moritz, a 47 San Miguel, i a 34 Estrella Damm. Interpreto que molts han fet clic per algun tipus de promoció o descompte, en roba, “el sueldo de tu vida”, entrades a festivals. No ho sé i no ho entenc. A mi m’agrada la cervesa quan me la bec, i no em fa especial il•lusió anar a comprar roba. Els que em coneixen saben que hi ha un 70% de probabilitats que porti una samarreta de Silver Jews i els texans de la Lucía.

D’altra banda el Black Friday. Divendres negre. El que abans remetia a esdeveniments foscos (econòmics, polítics, de fenòmens extrems de la natura, etc), ara es trasllada al divendres de consum, a la data en què suposadament els comerços passen de números vermells a números en positiu. Assenyala l’inici de la campanya nadalenca, els carrers ja estan enlluernats i ens fan mirar amunt en comptes de a la brossa que ens envolta. No fa falta dir que quan es parla de consum i de números, els beneficiats solen ser les grans cadenes de distribució. Evidentment, el reclam és el descompte sobre un bon nombre dels articles en venda, només aquell dia, o el cap de setmana.

A la premsa d’avui, els noms que més apareixen en els articles que destaquen aquest divendres, del “pistoletazo de salida” de les compres nadalenques, són El Corte Inglés, Media Markt, Apple, Decathlon, Worten, Amazon, Oysho, Imaginarium, Carrefour i Toys R Us. A banda, es parla també del Cibermonday o The E Day, que és el perllongament d’aquest Black Friday en versió online. A mi, que em facin descomptes de coses que no necessito no m’interessa en absolut.

L’altre dia, amb el tema decidir, vaig recordar l’època en que comprava amb assiduïtat l’Adbusters, una revista canadenca nascuda d’una organització del mateix nom que lluita contra l’imperi dels mitjans de comunicació i la filosofia consumista que desprenen tots ells. Des de fa anys promouen el Buy Nothing Day, la TV Turnoff Week, i han estat part molt activa en el moviment Occupy Wall Street. Sí, sé que estic parlant de nou d’àmbit nord-americà, però em fa pena que acceptem i incorporem sense qüestionar-nos massa certs “constums” d’allà, i en canvi no ho fem de tant en tant amb campanyes que promouen precisament el contrari.

Ara que estic redescobrint i reenamorant-me de Barcelona, amb les seves virtuts i defectes, estic encantada d’anar a comprar la roba interior a la merceria del barri, que té àmplia oferta de producte estatal i una senyora amabilíssima, comprar sabatilles esportives a una nova marca amb seu a Madrid que tracta tothom com cal i fabrica també aquí, etc. Sé que escric des d’un ordinador que l’han assemblat a la Xina, però un altre dia us explicaré els tristíssims mesos que vaig passar buscant auriculars produïts a Europa. Com sempre, ni tant, ni tant poc, però avui crec que si és un divendres per celebrar és perquè hi ha un munt de concerts. Jo aniré a veure Desert.

Fotografia de portada: Edu J. Montoya
Text: Marta Millet
Correcció: Pol Camprubí

QUARTETA QUINZENAL CALDERSIANA #4

$
0
0

La chaqueta verde
Mario Soldati
La Fuga, 2014
Hi ha un moment en aquesta novel·la que em va fer pensar molt en la família von Trapp, amb Julie Andrews al capdavant, fugint corrents a amagar-se al convent. Soldati ho explica (millor dit, ho fa explicar a un dels personatges) cap al començament del llibre i jo, en llegir-ho, ja no vaig poder parar fins al final.

Mario Soldati, novel·lista i director de cinema italià poc anterior a Pasolini, s’explica per escrit d’una manera tan visual que aconsegueix que les reaccions del lector siguin pràcticament les mateixes que les de l’espectador de cinema: s’obren els ulls, es deixa anar un “oh!” ara i un “ah!” poc després i, de sobte, gairebé sense adonar-te’n, trobes que s’ha acabat el llibre.
“Grande Soldati!”

El talent
Jordi Nopca
Labreu, 2012
Jordi Nopca acaba de guanyar el premi Documenta d’aquest any amb un llibre de relats que es dirà Puja a casa que no publicarà l’editorial L’Altra fins al març vinent. No cal esperar quatre mesos, però, per a descobrir Nopca: fa un parell d’anys, l’editorial Labreu li va publicar El talent, una delirant i trepidant (i tot allò que acabi en ant) novel•la, l’acció de la qual, tot i passar pràcticament sencera a Lisboa, constitueix una crítica ferotge de l’estultícia regnant al món intel•lectual i editorial d’aquí, d’allà i de tot arreu.

La vida lenta: notes per a tres diaris
Destino, 2014.
Diaris inèdits de Josep Pla corresponents als anys 1956, 1957 i 1964. Destil·lació mínima de la seva escriptura, precisa, forta i plena. La vida retirada, la censura, les dificultats de l'escriptura, els excessos, l'enyorança, la derrota personal… Però també els viatges, les amistats, les lectures i la dignitat del gran prosista català del segle XX. Un llibre imprescindible per comprendre la personalitat fortíssima de Pla, el seu estat d'esperit i la seva immensa capacitat de treball.

Amado siglo XX
Francisco Umbral
Austral, 2014
L'últim llibre de Francisco Umbral abans de morir. Un recull de textos actualíssims, entre el periodisme, la memòria i la nota de societat. De Lorca a Letícia, del Café Gijón a l'Ateneo, de Madrid a Madrid. Brillant, preciosista, insultant, directe, madrilenyista i descarat. Umbral és un dels grans mestres de la nota, de la frase i de l'observació crua. Madrid, literàriament, s'emmiralla en ell.

Fotografia de portada: Muntsa Casas
Text: Llibrería Calders
Correcció: Pol Camprubí

DESERT PRESENTA ENVALIRA AL CURTCIRCUIT

$
0
0

No em aconseguit deixar d'escoltar la darrera referència dels brillants Desert, ressenyat aquí. L’Eloi i la Cristina, la Cristina i l’Eloi, tornen a la carrega amb un nou EP Envalira (res a veure amb la gegantina estació d’esquí d’Andorra, crec vaja). Quatre cançons de dream pop del bueno que et deixa amb cara d’embadalit escoltant la meravellosa veu de la Cristina mentre els peus se’t mouen sols. Segueixen bevent de l’imaginari Beach House però cantant en la llengua que els va parir. Havíeu escoltat alguna cosa així abans en català? Doncs ni idea, jo o, però el que importa en aquest cas és que les cançons són molt molt bones, per sobre de en què les cantin. I això ho dic jo i ho deuen pensar la gent del segell nord-americà Minty Fresh, que s’encarreguen de l’edició a l’altra banda de l’oceà (a Catalunya corre a càrrec de Buenritmo). La bona notícia del dia és que podeu escoltar-los avui mateix en una nova sessió del festival Curtcircuit acompant a Holy Strays (Not No Fun, Atelier Ciseaux...). Serà aquesta nit a la Sala Be Cool de Barcelona.

Fotografia de portada: XX
Text: Jordi Garrigós
Correcció: Pendent

EXTRAÑO WEYS, DIJOUS 2 DE DESEMBRE AL CABARET ELÈCTRIC

$
0
0

D’acord, no som el blog més eclèctic del planeta. Però no som tant tancats de mires, ni estem tant sords com per no adonar-nos que la proposta d’Extraño Weysés una de les més fresques, interessants i innovadores que hi ha ara mateix al país. Ho vam escriure fa un mesos, ells són el primer grup de rap no polititzat que val la pena escoltar en català. Pioners, nens. I no perquè siguin uns recent vinguts, al contrari, els seus membres porten anys i panys fent voltes pel panorama, són Patxi Vazili, Sir JKLZ1 (l’Aka d’en Rodri d’At-Versaris) o Gordo del Puru, el que segurament ha estat el secret millor guardat del hip-hop en la nostra llengua. Amb el talent que tenen aquests senyors, Extraño Weys haurien de tenir portades a totes les revistes de música d’aquest país. Però vaja, no tenim revistes de música. Així que com a mínim, ara que en tenim la oportunitat de portar-los a la ràdio pública, doncs fem-ho.

Així que si voleu, podeu venir a veure el concert que faran als estudis d'iCat.Cat aquest mateix dijous. És gratuït, només cal que envieu un mail a cabaretelectric@icat.cat. Si sou dels 30 primers afortunats, podreu gaudir del directe i, a més a més, us convidarem a una copeta del vi tan bo que cada setmana ens cedeix el celler de la plaça Joanic, Verema i Collita & Friends. Us recordem un cop més que el programa comença a les 21 h en punt i vosaltres hauríeu d'arribar una mica abans per poder-vos identificar a l'entrada de la ràdio


La setmana passada vàren passar pel Cabaret Elèctric The Saurs. Si us va agradar tant que el voleu tornar a escoltar, o, us el vau perdre i voleu posar-hi remei, seguiu aquest enllaç: Concert de The Saurs al Cabaret Elèctric.

Fotografia de portada: Alexis Nolla
Text: Jordi Garrigós
Correcció: Pendent

KEVIN Y YO: Un día en In-Edit Beefeater junto al líder de Dexy’s Midnight Runners

$
0
0

1. Desde hace unas semanas mis amigos se ríen fuerte de mí, porque afirman que me he convertido en un groupie baboso de la peor especie. Y tienen razón; qué puedo decir. Llevo demasiados años reteniendo con presión esfinterial las ganas de fotografiarme junto a mis ídolos y sepultarles en álbumes firmables. Mi actitud pretérita venía directa del punk: el rollo franciscano de que quienes están allí arriba en el escenario no son distintos a nosotros, bla bla. Y asimismo, aunque todo eso sea cierto, uno tiene que admitir que existen fulanos tan influyentes y tan determinantes en la cultura y las emociones de uno (desde la adolescencia), que automáticamente dejan de ser “uno de los nuestros”. O sea: lo siguen siendo, pero ya con rango de Mariscal de Campo o Jefe del Estado Mayor (mientras tú permaneces de cabo chusquero en perpetuo retén de letrinas).

A la mierda: es así: no puedes (no puedo) tratar a esos grandes músicos pop con mundano desinterés, como si acabaras (yo acabara) de toparme con ellos en una calçotada multitudinaria. No funciona así.

Ya no, al menos no en mi cabeza.

No, desde hace unas semanas trato esos momentos singulares –yo, allí, hablando con uno de mis héroes– con la atención que los pastorcillos de Belén dedicaron a la súbita y asaz flipante anunciación de María realizada por eunucos alados. Pues son aquellos momentos fugaces, tal vez irrepetibles y ante todo muy locos. Y de los cuales, no hace falta que se lo diga, pretendo salir con el máximo acarreable de bibelots, fotos de recuerdo, números de teléfono y direcciones de mail, autógrafos en mis calzoncillos y roce físico al límite de la perversión.

Ya en ese estado de patente desequilibrio, me entero de que viene a Barcelona Kevin Rowland, de Dexy’s Midnight Runners (hoy Dexys), posiblemente mi grupo favorito de siempre y –con toda seguridad– la banda que me explica hasta la última sílaba. Perdonen si ahora cabeceo de aburrimiento, pero no puedo hablarles más de Dexys de lo que he hecho hasta hoy. Me niego. Hace un par de días estaba tratando de seleccionar una pieza sobre ellos para incluir en la antología de artículos que estoy recopilando para Blackie Books, y me salieron siete de ellos. ¿Siete textos (casi tesinas) distintos sobre Dexy’s Midnight Runners, para siete medios distintos? ¿Qué clase de pillado se obceca en algo así? Al leerlos seguidos me vi como al tarado Jack de El Resplandor, tecleando una y otra vez la misma majarada solo porque tiene sentido en su cabeza (y se halla poseído por entes espectrales).

Pero a lo que iba: que me entero que viene Kevin Rowland al In-Edit Beefeater y, tras realizar un impactante salto-mortal-adelante-doble (la más difícil de las proezas gimnásticas) y caer limpiamente en la estera del hall con los brazos en cruz (¡alehop!), agarro el teléfono y llamo a mi querido Cristian, director del festival.

- Tú, Cristian. Aquí Kiko –le suelto– Oye, compi, que quiero ser yo el que acompañe a Kevin Rowland todo el día cuando esté aquí.
- Sí, ja, ja. Muy gracioso –me responde– Ahora en serio, ¿Quién es? ¿Honorio? Ya está bien de cachondeo, macho, que estoy currando en el festi.
- No, Cristian –insisto– Que soy Kiko, de verdad.
- Sí, seguro. Como que el Kiko haría algo así. ¿Eres Luís Ricardo, verdad? Ya fuera de coñas, tíos, que no tengo tiempo.
- Te juro, Cristian...
- ¡Agapito! Claro. Tenías que ser tú. Muy divertido, hijoputa.

Finalmente logro convencerle de que soy de veras Kiko Amat, en solo dos horas y tras seis análisis computarizados de voz, retina y huellas dactilares. Cristian, entonces, me coloca la metafórica espada en el hombro y me nombra Caballero de Rowland. Runner especial, categoría extra. Una mezcla de ama de llaves victoriana, palanganero, porteador Ubangui, perro fiel y gilipollas-para-todo. Yo soy el tipo a quien Rowland llamará si le urge una cataplasma, un masajito glutear o se le antoja que alicate el baño del hotel con otro embaldosado a juego con sus calcetines. Yo: Kiko Amat. Dexys groupie servil hasta la enésima potencia, con una única salvedad: no soy Pamela Des Barres. Mi línea en la arena es la demanda de favor sexual en backstage o habitación, al caer la noche y cuando todos los gatos son pardos.

Aunque, a fin de cuentas, si lo pide bien...

Es broma, majaderos. Mi culo es un santuario. Una fortificación de los templarios. El puto Pentágono cular. Por mi derrière no entra ni el mismísimo Kevin Rowland, eso que quede bien claro.



2. Ya estoy en el aeropuerto de El Prat. Porque, no me digan que les sorprende, decidí permanecer pegado a él como una maldita lapa desde el minuto en que tomara tierra. Cuando salía de casa, hace menos de una hora, mi mujer me chifló y me palmeó lujuriosamente el trasero y luego dijo:

- Uau. No te veía tan elegante desde hacía diez años, chato.
- Exageras, mujer –respondí, repeinándome la raya a la izquierda– ¿Tenemos algún clavel reventón para la solapa?
Una vez estamos ya plantados ante la puerta de Llegadas de El Prat, la verdadera runner, una vivaz teutona que me saca dos palmos y conoce a Manu Chao (me ha dicho), pregunta:
- ¿Cómo vamos a reconocerlo?
Y yo le digo:
- Tú tranquila. Lo reconocerás.

Dicho y hecho. Cuando aparece Kevin Rowland, la imagen es tan incongruente que por un momento creo estar en la escena final de Encuentros en la Tercera Fase, cuando del ovni empiezan a desembarcar pilotos de la II Guerra Mundial junto a titiriteros medievales y desconcertados fontaneros 80’s con mullet. La escena en El Prat es idéntica: entre un mar de chándales bálticos, uniformidad casual nórdica, españoles amortajados en Quechua y despendole cromático-purpurinesco del tipo centroamericano, aparecen Kevin Rowland y (bola extra) Big Jim Patterson, trombonista original de la banda. De Big Jim no recuerdo el look, porque como todo groupie atontado solo tengo ojos para el objeto de mi chifladura, pero Kevin Rowland... O sea. Cómo sales así de casa, Kevin. Pero en admirativo: ¡CÓMO SALES ASÍ DE CASA, KEVIN! ¡VIVA LA MADRE QUE TE PARIÓ!

De los pies a la cabeza: el tío lleva impecables zapatos bicolor (ocre/blanco) tipo brogue y estilo golf; jeans azules de anchura montgolfieresca (siempre dice que le gusta exagerar el look 30’s y 40’s, como si hiciese falta exagerarlo) que le llegan hasta medio pecho, al modo Buster Keaton; camiseta interior de obrero antañón; tirantes amplios de doble abotonadura (no de clip); americana gris de sarga (casi esparto); y, de postre, una discreta BOINA ROSA. Bueno, salmón. Pero aquí en El Prat el efecto que hace es como si llevara un hirsuto sombrero-torreta de la guardia de granaderos de Buckingham Palace.

Antes les mentí, por cierto: yo voy hecho una mierda. Y aunque fuese de chaqué, a su lado seguiría pareciendo un mojón. Un mojón con bambas.



3. En la furgoneta hablamos de inanidades y lugares comunes, porque si una cosa tengo clara es que a Kevin Rowland no se le puede entrar hablando del pasado o, peor, de Dexy’s Midnight Runners pasados. Ni de discos antiguos suyos. Ni de mitos dexyanos o leyendas pop sobre su banda. Con Kevin Rowland, me parece a mí, no se puede hablar de casi nada relacionado con él. Ni ahora ni, de hecho, jamás. Antes, andando hacia el parking, solo le dejé caer –de puro nervioso, y para clarificar mis credenciales– que yo soy fan de Dexys desde los 14, y que estuve en Brighton hace unos años, en el Dome, cuando estrenaron el One Day I’m Going to Soar.

- ¿Cómo? –me dice Rowland, visiblemente impresionado– ¿Fuiste a Brighton solo para eso?

Me mira como si me faltara un tornillo. Yo le devuelvo la mirada como si a él le faltase uno.
Vamos a ver: pues claro que fui a Brighton solo para ver a Dexys.
Menuda pregunta.

Ya en el vehículo, y tras un pequeño intercambio de letales clichés sobre Barcelona (aunque él parece vagamente interesado) e Inglaterra, Rowland se pone a hurgar con desidia en su smartphone y a charlar algo más quedamente con Big Jim. Yo me encojo en mi asiento y, como ya esperaban, empiezo a escuchar conversaciones ajenas sin ningún rubor. Como una mucama chismosa, escondida tras la puerta del cuarto de planchar.

Kevin Rowland se pone a hablar de nombres de ciudades. De cómo los topónimos irlandeses tienen nombres evocativos y poéticos, como Connemara o Knocknahur, mientras que los ingleses son prosaicos y aburridos, como Leeds o Kent. Entiéndanme: su conversación me importa tres pitos. Es el tono, la pasión, la entonación de Rowland, la forma en que modula cada palabra. Todo ello está a un pelo de hacerme perder el conocimiento. Es la voz de los diálogos de “The ocasional flicker” (de Don’t Stand Me Down) que he escuchado millones de veces a lo largo de mi vida.

Are you sure it's not heartburn?
No, it's definitely not heartburn
It's just a little matter of a burning, a little matter of a burning nature. It's not arson, it's not arson.
It's OK it's my problem. I'll deal with it myself.


Y allí me entran ganas de ponerme en pie en mitad de la furgoneta, agarrar una banana a modo de micrófono, volverme de forma teatral y ponerme a cantar karaokescamente ante sus ojos enloquecidos: YOU KNOW, THAT LITTLE PROBLEM THAT I USED TO GET... OH YE-E-E-AH?

Pero no hago nada de esto. Me repantigo más y más en el asiento delantero y dejo que esas palabras y nombres (“Ballyshannon. Lisdoonvarna. Newtowngore”) me bañen entero, como una ducha caliente.



4. El día va avanzando, y yo sigo feliz como un rorro con una piruleta extralarge, de esas que te tapan media cara y no puedes morder sin rasgarte las comisuras de los labios. Y eso que a lo largo de esta mañana me ha ido pasando lo que no está escrito:
Primero, Kevin Rowland me ha advertido de que es vegano y abstemio –dos palabras que, por norma general, me harían salir corriendo hacia las montañas para no volver nunca al mundo de los hombres– y ni me he inmutado. Lo he encajado como un mozallón. OK: vegano y abstemio. El binomio maléfico. El combinado infalible de los tíos más envarados y soporíferos de cualquier reunión social. No pasa nada.

Segundo, Kevin Rowland me ha dicho que quería descansar y, luego, descansar un poco más aún, y yo no he dejado de sonreír ni asentir en ningún momento; aunque veía cómo mis delirios de tomar cerveza tras cerveza con él y contarle la historia de mi vida se desvanecían ante mis ojos como una tenue bruma lacustre. No entiendo, en todo caso, cómo un hombre que viene de Londres en avión (no a nado, o en piragua) a una hora razonable y no trabaja en la minería o la construcción –ni tiene 80 años– puede requerir tanto reposo (será astenia primaveral, me digo). Pero sigo sonriendo, consciente de mi fortuna. Eh, estoy con Kevin Rowland, colega. Por mí como si le revienta a alguien la aorta de un machetazo.

Tercero: Kevin Rowland se ha confundido de nombre dos veces al llamarme. La primera me llama KOKO (muy bien, ríanse), la segunda KOKI (por favor, que cesen las carcajadas; esto duele). Y para colmo las interpelaciones eran para que le trajese un té, no para convidarme a cantar en su nuevo single o mandarle al mundo un tuit que anuncie: Kiko Amat es mi fan de Dexys favorito.

No, no iba por ahí. Rowland asume que soy solo una especie de botones loco y viejo a sueldo de In-Edit Beefeater, y no se equivoca tanto. Lo soy. Por él, lo soy. Hago lo que sea, leches. Cualquier otro músico del mundo (Weller incluido) me pide que le traiga un té y me deshuevo de risa en su faz y le digo que se lo traiga Rita y me despido con un calvo. Pero no a Rowland. Además, me ha permitido fotografiarme con él un par de veces, y esas imágenes están ahora surcando el globo de un confín al otro, porque se las he enviado a absolutamente todo el mundo que conozco. Enemigos y gente fallecida inclusive.
Además: cómo no tener flashback tras flashback. Mirémoslo al estilo Canción de Navidad: ahí está Kiko en 1987, a los 16 años, colgando con chinchetas una fotocopia del álbum recopilatorio de singles de Dexys en la pared de su habitación infantil. Ahí vuelve a estar él, en 1989, en jeans cortados y pedaleando sobre una bicicleta en un camping, escuchando una y otra vez el “All in all (this one last wild waltz)” y el “Until I believe in my soul” en su walkman Aiwa. Y (¡eh!) ¿No es ese también él? ¿Andando por Fairbridge Road en 1998, ataviado con una donkey jacket y gorro de lana y Monkey Boots (es decir, vestido de Dexys de la cabeza a los pies; cosa que hoy me abochorna una pizca), camino de la lavandería? ¿Y no es ese...? No importa. Claro que es él. Siempre es él, el desgraciado de él, y siempre con Dexys. Dexys toda la vida, a lo largo de todo el trayecto, cantando lo que sucedía aquí dentro, como la mejor voz en off que uno pueda tener a modo de conciencia. A modo de explicación, su voz, para elevarnos por encima de todo esto. De todo el mal. “Un día me elevaré”, dice aún Rowland, y yo le sigo creyendo. Él nunca estuvo por encima de nosotros. Él solo quería limpiarse; él solo anheló algo puro, algo que pudieras llamar “pureza”.

- ¿Koki?

Discúlpenme ustedes. Kevin me reclama. Me encantaría seguirles hablando de pureza y redención y todas esas mierdas, pero lo primero es lo primero, seguro que lo entienden. Seguimos en un instante. No se vayan, por favor. Y paren de reírse por lo de Koki, cojones.




5. “Este es el momento más extraño de mi vida”. Debo haber dicho esa frase 14.000 veces, y siempre fue mentira. Todas las otras veces, todas las otras coincidencias, todo lo que sucedió antes: falso. Porque este sí es, ahora ya sin asomo de duda, el momento MÁS EXTRAÑO de mi vida entera.

Porque estoy en un restaurante biológico (u orgánico; nunca he sabido si son la misma cosa) sentado delante de Kevin Rowland. No hay nadie más. Quiero decir: estamos él y yo, solos, en la misma mesa. Cena íntima, Kevin y yo.

Tengo que hablar con Kevin.

Todo mi cuerpo está concentrado en suprimir la carcajada de orate que hace rato que pugna por brotar de mi gaznate. Si llegan a interrumpir a aquel chaval de 16 años cuando colgaba la foto de Dexys en la pared y llegan a decirle que en 27 años estaría cenando a solas con Kevin Rowland, el pobre chaval habría perdido la cordura y se habría comido la caja de chinchetas.

Y sin embargo, aquí estoy. Mirando tan pancho cómo Kevin Rowland se embute patatas fritas en la boca a puñados. Algo de mayonesa se atasca en su bigote. ¿Debería limpiárselo?

No. Eso sería muy gay.

La verdad es que, dejando de lado las ansias grandes de troncharme de la situación, estoy sorprendentemente zen. Y eso que Rowland no está precisamente locuaz. Va contestando a mis frases sin ser maleducado ni tampoco encantador (“encantador” o “simpático” son dos palabras que ni siquiera el más desquiciado de sus fans osaría utilizar al definirle). Pero no es solo Rowland, que ya de por sí es taciturno y por dentro está más dañado que un pulmón con metástasis avanzada. Es también la inglesidad, esa forma de ser de ellos. Esa lejanía, esa distancia, esas corazas... ¿Cómo lo dijo Heine? “El silencio: una conversación con un inglés”. Pero yo ni me inmuto. Conozco a muchos ingleses, y estoy perfectamente inmunizado contra su torpeza social (fácilmente confundible con abyecta mala educación, si usted es un profano).

Así, en la mesa con Rowland simulo que todo me importa un comino. Si algo desprecia el inglés medio es la gente que se esfuerza demasiado (por agradar, por obtener algo, por resaltar...). He tries too hard es una de las expresiones más desdeñosas de su lengua. El inglés siempre debe aparentar que nada le emociona demasiado, y yo he aprendido a simularlo con el tiempo y las trompadas.

Así, Rowland y yo hablamos como si estuviésemos en un tren camino a Bristol, dos viajeros anónimos que intercambian cumplidos neutros y charla mundana. Hablamos de té. De Londres y Brighton. De Future Islands (le gustan). De otros grupos de los ochenta (“No me acuerdo”). Hablamos de soul un poquín y le recomiendo el “Showdown” de Kenny Carter, que él no conocía; mi canción de deep soul favorita. También le cuento que habla de cuernos terribles y que es la pera.

- No me digas nada más –me interrumpe.
- ¿Cómo? –respondo, algo confuso.
- No quiero tener demasiadas expectativas y luego decepcionarme –contesta, afable– No me digas que es la mejor canción del mundo, porque si luego no lo es, voy a tener una decepción.

Vale.
Pero qué tipo más raro eres, Kevin, por el amor de Dios.

Cuando estamos comentando el documental sobre Spandau Ballet, que me ha chiflado (le cuento), empieza a sonar por los altavoces una canción de no-sé-quién-coño que lleva un sample de “True”. Los dos nos quedamos sorprendidos un momento y miramos a los altavoces, convencidos (yo al menos) de que en cualquier momento empezará el fenómeno poltergeist y el salero y su burger de tofu (¡puaf!) saldrán despedidos por los aires.

Oh: acabo de recordar algo mondante, como perfecto colofón a este gran disparate de día. Sucede cuando más seguro estoy de haber camuflado a la perfección mi groupismo. Para Rowland, me digo, solo soy un fan de Dexys más bien razonable que se está tomando todo esto con asombrosa parsimonia. Sin asomo de locura de fan arrebatado. Y de repente...

- ¿Qué es eso? –me suelta, con ojos de enajenación, señalando a algún punto a mi derecha.
Me vuelvo y miro al suelo, por si hay una gran cucaracha, o un asesino enturbantado con alfanje estaba reptando hacia nuestra mesa.
- No, eso –dice, y señala claramente a mi bíceps derecho.
- ¿Eso qué? –me miro el brazo, y entonces lo veo, y juro por Dios que se me escapa un "Oh, no".

Llevo tantos años con esto en el brazo que suelo olvidarlo. Mierda. Mi tatuaje de LET’S MAKE THIS PRECIOUS en un corazón ensaetado. Oh, pollas. Oh, pollaspollaspollas. Adiós disfraz de fan moderado, hola inequívoca señal de fan loquísimo (y posiblemente peligroso).

- Ja ja. Eso. No es nada –le digo, muy poco convincente, y entonces para quitarle hierro a la cosa digo algo que le añade muchísimo más hierro a la cosa– Me lo hice en México hace tiempo.
Venga: ¡perfecta normalidad! Lo típico de México, vaya. Te vas al DF y regresas a la semana, súper-tarado, con el título de una canción de Dexy’s Midnight Runners hincada con tinta en la piel para siempre.

Veo cómo su cerebro está considerando las distintas opciones: fuga por la puerta de atrás, ataque directo, llamar al 091, ofrecerme patatas fritas, abalanzarse hacia el suelo y sollozar violentamente, lanzarme la hamburguesa a medio comer a la jeta...

- Deberíamos ir tirando hacia el cine –le digo.
- Sí –me dice él, poniéndose en pie– Mejor.



Fotografia de portada: Arxi + Kiko Amat
Text:Kiko Amat
Correcció: Pablo Gerschuni

JOAN COLOMO, EL PETIT DE CAL ERIL I MAU Vs GENTNORMAL

$
0
0

Tampoc acostumem a justificar-nos gaire, però encara menys ho farem ara. Resumint, la gent de Sidecar i en Luís Hidalgo ens han convidat a fer una sessió del cicle Artista Vs Crític que organitzen un cop al mes a la popular sala de la Plaça Reial. Nosaltres som els crítics, en aquest cas. En tenim poc de crítics, però m'imagino que encara menys d’artistes. El cas és que ens han deixat escollir al músic de la sessió i n’hem escollit a tres: Joan Pons (El Petit de Cal Eril), Mau Boada (Esperit! Zeidun) i Joan Colomo. I ells –els de la sala– ens han reduït a un perquè no ho podíem fer tots tres alhora, així que en Jordi Garrigós serà l’encarregat de fer unes preguntetes entre cançó i cançó. El funcionament és aquest: els músics toquen els seus temes i entremig els “crítics” pregunten. Tot molt "locu" sabent el trio que hi haurà sobre l’escenari, així que ja veurem com va. Hem dit que no ho justificaríem, però va, gastarem tres línies per dir-vos perquè els hem escollit: 1) ens agraden les seves cançons i són part de la nostra vida. 2) són representatius dels cinc anys d’existència de Gentnormal: dos d’ells han estat escollits disc de l’any, hem estrenat cançons o vídeos seus, els hem entrevistat i muntat concerts i un llarg etcètera. 3) Són col·legues nostres. Tot claret. Dit això, el "tingladu" serà el proper divendres 12 de desembre a la Sala Sidecar (22h). Si voleu comprar les entrades (a 8 o 12€) seguiu aquest link.
Fotografia de portada: Arxiu
Text:Genntormal
Correcció: Raquel Molina
Viewing all 1519 articles
Browse latest View live